klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

några kloka ord från Ulf Lundel...

Publicerad 2008-12-31 12:15:11 i ,

I Dagens Nyheter idag, så kan man läsa kända citat ifrån kända personer. Det är citat som de sagt under detta år. Jag fastnade främst för Lundells citat......så bra..

Ur Dagens Nyheter den 31 dec 2008

"JA, JAG SAKNAR DET Sverige jag växte upp i väldigt, väldigt mycket. Jag känner inte så många människor i min egen ålder, men det är möjligt att de känner samma sak oavsett politisk schattering. Det kan vara en saknad som... i en 'En förlorad värld'. Något som inte finns och som man är tvungen att bära med sig i sina minnen. Och det är inte mer med det. Det är bara ett slags melankolisk vind som blåser in i mig ibland."

Sångaren, författaren och låtskrivaren 
Ulf Lundell är på väg att ta farväl av turnélivet.

gott nytt år på er alla...

Publicerad 2008-12-31 11:39:46 i ,

Så va de då nyårsafton, det är ju skitläckert. Ska ha en liten fest ikväll här hemma hos mig. Det kommer nog bli gött som fan.....

men så till er alla.....ett jäkligt gott nytt år....ta hand om er....jag tror småkronorna har något STORT på gång...

Publicerad 2008-12-30 11:52:11 i ,

Igår så slötittade jag lite granna på junior-vm i hockey från Kanada. Denna gång så slaktade svenska laget Lettland med hela 10-1. Men det som gjorde mig så glad, det var att sverige inte slog av på takten, trots att de ledde stort. Utan de ångade på som att de inte gjort annat. Det som också glädjer mig, det är att junior-killarna spelade så "osvenskt". Med det menar jag att de spelade ett mer rakare och snabbare spel mot till exempel stor-kronorna. Dessa härliga lirare i småkronorna de gick rakt på mål och framför allt, de tog stryk också framför mål. Det är något jag saknat bland många svenska hockeyspelare. Det ska bli otroligt intressant att se vad småkronorna kan göra mot ryssland på nyårsnatten. Jag tror Sverige har något stort på gång nu.HEJJA SVERIGE...

jag saknar derbyna...

Publicerad 2008-12-30 11:43:24 i ,

Jag har i många år varit en stor fan av ishockey, och särskilt laget i mitt hjärta Djurgården hockey. Men just nu är det inte så kul att vara djurgårdare, för mitt lag ligger sist i elitserien, vilket inte är så kul. Något måste hända drastiskt med laget, annars riskerar de att spela i Allsvenskan nästa år. En sak som glädjer mig dock, det är att Aik går som tåget i allsvenskan. De kommer med allra största sannorlikhet spela i Elitserien nästa år. Det vore skitkul, för då kommer det bli derbyn igen. För det är mer än 6 år sen djurgården och Aik möttes i ett elitserie-derby. Jag glömmer aldrig de otroligt häftiga derbyna på 90-talet. Då var det verkligen grymt bra matcher. Detta skulle jag bra gärna vilja uppleva igen. 

är jag ensam om denna tanke elle???

Publicerad 2008-12-30 11:27:53 i ,

Men jag börjar tröttna som fan på svensk tv. För så är det verkligen. De enda kanalerna jag nästan enbart tittar på, det är Svt1 och Svt2. Detta gör jag mycket för att jag slipper den enormt tröttsamma reklamen. För det finns inget som är så irriterande som när reklamkanalerna bryter för reklam. Jag kollar nästan aldrig numer på en film på en reklamkanal. Sen tycker jag att Tv4 har spårat ur. Deras produktioner som Lets Dance, Körslaget och allt vad det heter. Dessa program är så tråkiga faktiskt. Nej tack vet jag en bra bok eller en bra film på dvd.

kalle tappar på julafton...

Publicerad 2008-12-30 11:10:42 i ,

Det verkar som att kalle ankas julafton tppar i tittare. Men ändå så va de drygt 3,5 miljoner svenskar som tittade i år. För mig själv kommer alltid kalle vara en höjdpunkt på julafton.....

det kommer bli kallt...

Publicerad 2008-12-30 11:04:50 i ,

Nu är det bara dagar kvar av det gamla året. Det ska bli rätt skönt med 2009 nu. Det verkar också som att det kommer bli en kall och vintrig nyårsafton. Det låter kul tycker jag.

ett nytt fynd...

Publicerad 2008-12-29 23:33:15 i ,

Ikväll så har jag gjort ett nytt fynd när det gäller musik. Jag fick ett tips om en mycket grym tjej som ska va bra. Jag snackar om Jonna Lee och hennes underbara skiva "10 pieces, 10 bruices". Detta är verkligen en helt underbar skiva att lyssna på och mysa till. På denna skiva så finns också en underbar duett med Ed Harcourt. Helt klart är denna skiva värd att kolla upp för alla som gillar akustisk pop i samma anda som Anna Ternheim, Ane Brun och liknande....

lite bilder från julen som varit...

Publicerad 2008-12-29 14:43:16 i ,

Det har varit en sällsynt skön jul för mig detta år. Jag va nere i Stockholm och firade julen med familjen och några släktinger. Det blev mycket god julmat och lite klappar....en bra jul helt enkelt...:)


Jag åkte råtidigt ner till Stockholm, mitt tåg gick 0630. Så detta är Faluns tågstation vid denna tid på morgonen...


Kanske inte världens bästa kamera jag hade me mig över julen. Det är min mobil jag fotograferat med. Men jag hoppas att det syns på kortet att detta är julbordet innan vi slog oss till bords.Längst bort vid bordskanten sitter syrrans son. Han är en riktig charmör. Han är 2 år nu, helt sanslöst va de växer fort.


Kent´s nya låt....är så bra...

Publicerad 2008-12-28 14:25:54 i ,

Alltså, jag saknar ord kring fenomenet Kent. De har i flera år nu, varit det allra bästa bandet i Sverige. Det är sanslöst va bra de är. I dagarna så släppte de en ny låt på deras hemsida "På drift". Det är en liten popkaramell som väl står sig med de allra bästa låtar de gjort.

det är sanslöst va Aftonbladets journalister är okunniga...

Publicerad 2008-12-28 14:04:11 i ,

I Aftonbladet har man i år kunnat följa en lista där de har listat årets viktigaste svenskar, både kvinnor och män. Men jag har vissa problem med den listan. Först och främst att de har glömt 3 svenskar som jag saknat på den listan. Först är det att Lars Winnerbäck bara kommer på 22:a plats. Han har i år släppt den, enligt mig bästa skivan detta år, "Daugava". Den skivan är sjukt bra. Sen så genomförde han en av detta årets största turneer. Sen så är det att man har skippat att ta med både Ulf Lundell och Per Gessle. Det är enligt mig, helt sanslöst dåligt.

nu är jag hemma....

Publicerad 2008-12-27 20:00:21 i ,

Nu är jag hemma i Falun igen, efter att ha firat julafton nere i Stockholm med familj och släkt. Det har varit underbart, helt enkelt....:)

dan före dan...

Publicerad 2008-12-23 15:25:34 i ,

Nu är man hemma här hos syrran min. Det är så skönt att va hemma här och va me familjen och lite släkt. Man kan lugnt säga att jag längtar tills julafton imorgon.

dan före dan....

Publicerad 2008-12-22 12:51:23 i ,

Just nu så håller jag på att fixa inför julen. Jag har precis bakat en sockerkaka som jag ska överraska min syrra och hennes familj med när jag besöker dem imorgon. Det är tur att hon inte läser denna blogg, för då hade det ju inte blitt en överraksning.
Men annars så håller jag på att packa min ryggsäck inför resan imorgon. Jag älskar verkligen dagarna innan julafton. Man kan lugnt säga att jag är en grymt stor julfan, för jag blir som barn lite på nytt när det lackar mot jul...:)

hehe...det är inte lätt ibland..

Publicerad 2008-12-22 09:09:22 i ,

Denna kille, han måste ha varit redigt full....:)

Publicerad 22 dec 2008 06:28

Full svensk i Danmark trodde han var i Malmö

En 35-årig svensk man var så berusad att när han greps i Danmark trodde han att han fortfarande befann sig i Sverige. Det rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.MANNEN GREPS PÅ väg mot Hilleröd norr om Köpenhamn tidigt på söndagsmorgonen när hans slingrande färd hade uppmärksammats av andra trafikanter.

När den danska polisen pratade med honom var mannen övertygad om att han befann sig i trakten av Malmö.

i dåliga tider sparar man inte in på whiskeyn...

Publicerad 2008-12-22 09:04:52 i ,

Tydligen så finns det branscher som går bra trots de dåliga tiderna. I Skottland så går whiskeydestillerierna för fulla muggar. De exporterar mängder med god whiskey, trots de dåliga tiderna. Det startas till och med nya destillerier också. Jag tycker det är kul att höra. För det blir lite trist att bara höra om hur dåliga tiderna är just nu. Sen så tror jag, att det finns vissa saker man inte sparar på. Som att köpa en god whiskey, det är nog det sista jag skulle spara in på.

GOD MORGON.....

Publicerad 2008-12-22 08:38:17 i ,

En väldigt skön morgon idag faktiskt. Jag vaknade upp och va superpigg. Det händer ju inte allt för ofta. Jag känner att snart är kaffe klart, älskar doften av nybryggt kaffe på morgonen. 
Idag så ska man väl införskaffa de sista klapparna, samt att ta en fika me en polare. Imorgon drar jag ner till Stockholm för att fira jul me familjen och släkten. Och vet ni, jag ska va jultomte. Hur ballt är inte det...:)

om budskapet i The Grinch...

Publicerad 2008-12-21 22:47:27 i ,

Är det bara jag som tycker att budskapet i The Grinch är lite väl kommersiellt. Har man bara massor med klappar så är man typ lycklig. Eller har jag tolkat filmen fel? 

heartbreak hotell

Publicerad 2008-12-21 22:35:52 i ,

Ikväll så såg jag den svenska filmen "Heartbreak Hotell" som är regisserad av Colin Nutley. Jag måste säga att jag är bra besviken på denna film. Tanken bakom filmen är bra, men själva slutresultatet är allt annat än bra tycker jag. Jag tycker att skådisarna i denna film spelar över bra många gånger. Bland annat så är Helena Bergström skitkass i denna film. Hon har spelat dessa roller så många gånger förrut. Jag tycker att hon borde antingen regissera egna filmer, eller jobba med andra regissörer än just sin man, Colin Nutley. 


ekojulbord....hur kul låter det

Publicerad 2008-12-21 10:44:36 i ,

Läser i media att det är många matskribenter som vill att vi ska ha miljötänk när vi handlar maten till julbordet i år. Men snälla nån, kan man inte få ha det svenska julbordet i fred. Det är ju bara jul en gång om året, och då ska det va det vanliga på julbordet.

ta det lugnt i trafiken

Publicerad 2008-12-20 10:08:03 i ,

Nu har det skett igen, en människa har omkommit i trafiken igen. Det är så tragiskt, så onödigt och så enormt ledsamt att det ska behöva ske. Jag hoppas verkligen att svenskarna denna jul tar det lugnt i trafiken, så vi alla får fira julen tillsammans med dem man tycker om. Så ta de lugnt för guds skull i jultrafiken.....

it snows in falun...

Publicerad 2008-12-20 09:59:55 i ,

Det snöar här i Falun, snacka om att det är skönt. För det har varit bra snöfritt nu ett tag. Så det är skönt att det kommer lite snö. Trist dock att man själv ska lämna fina Falun över julafton. 

årets roligaste läsning...

Publicerad 2008-12-19 11:31:27 i ,

Det är nog inte allt man läst i Aftonladet eller andra medier. Nej, för mig är det helt klart "Bojsenbladet" som delas ut till alla som bor i Bojsenburg. Jag måste säga att det är kul när det finns eldsjälar som vill göra sånt där lite extra. Jag tycker faktiskt det är kul att läsa den tidningen, och jag hyllar verkligen dem som är villiga att ställa upp gratis och göra sånt. 

Detroit är verkligen på gång...

Publicerad 2008-12-19 11:23:06 i ,

För mig så är Detroit laget framför alla andra i NHL. Jag tycker att de spelare den roligaste hockeyn och så spelare två av mina absolut favoriter när det kommer till hockey-spelare, Niklas Lidström och Henrik Zetterberg. Dessa två lirare är helt klart de bästa enligt mina ögon just nu. Det vore så kul om Detroit kunde vinna hela skiten i år.

Mats Sundin....till....

Publicerad 2008-12-19 11:12:45 i ,

VANCOUVER???? Vad fan är det för ett skitlag. Jag menar, jag tror inte att detta är det rätta laget för allas våran Mats Sundin. Jag hade hellre sett att han gått till kanske New York Rangers eller kanske Detroit. Lag som faktiskt har en skuggan av en chans att vinna Stanley Cup. Jag tror att Sundin med detta beslut inte kommer vara i närheten ens av att vinna Stanley Cup. Sen är jag lite förundrad över varför han har väntat så länge med att ta ett beslut. Jag menar, hur kul är det för de andra i Vancouver att se en kille komma in i laget efter mer än halva säsongen. Jag hade verkligen inte gillat det som spelare.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/nhl/article4031189.ab

nästa år kommer bli ett U2 år...

Publicerad 2008-12-19 10:59:30 i ,

Det verkar som att nästa år kommer bli ett riktigt U2-år. För nästa år i Mars, så släpps deras nästa skiva. Jag kan lugnt säga att jag ser fram emot det släpptet. För deras senaste skivor har varit rent lysande. Särskilt förra plattan va grymt bra. Jag tror nog det är den U2 platta jag lyssnat mest på de sista 5 åren. 


det var synd att sverige förlorade....

Publicerad 2008-12-19 10:52:39 i ,

För en vecka sen så gick en lång epok i graven. Det var nämligen för snart 1 vecka sen som Sverige förlorade mot Finland i innebandy-VM. Sverige har alltit tagit guld och haft Finland som tvåa. Men denna gång så blev det skifte på tronen. Finland vann efter att ha spelat lysande genom hela matchen. Deras power-play är nog det vassaste jag sett på en innebandy-plan. Så man kan lugnt säga att de vann rättvist. Frågan man ställer sig nu är ju om Sverige kan vinna nästa år igen och ta tillbaka guldet...?

hehe...ja viss forskning är enormt viktig tydligen

Publicerad 2008-12-19 10:41:23 i ,

Idag kan man läsa om en snubbe som forskar om varför vi blir fyllehungriga? Hehe, jag måste nog dra lite på smilbanden när jag läser detta. Men samtidigt så undrar jag varför vi måste veta detta? Är det verkligen sånt här vi ska lägga skattepengar på......jag tycker inte det iallafall..

Läs här..http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4030656.ab

hur fan tänker denna kille???

Publicerad 2008-12-17 08:49:10 i ,

Jag kan bara inte låta bli att reagera på såna här artiklar. Jag blir arg, ledsen, bedrövad och väldigt trött, när jag läser sånt här. Den fråga jag ställer mig när jag läser sånt här, det är vad denna kille har för förnuft när han kan göra sånt här? 

Ur Dagens Nyheter den 17 dec 2008

 

Publicerad 17 dec 2008 06:08

"17-åring våldtog 12-åring

En 17-årig pojke dömdes på tisdagen till sluten ungdomsvård i tio månader av Linköpings tingsrätt för att ha förgripit sig sexuellt på en 12-årig, funktionshindrad flicka. Han döms även till att ge flickan 110.000 kronor i skadestånd, skriver Östgöta Correspondenten.De båda träffades av en slump i en stadsdel i Linköping i början av november. Den dömde 17-åringen tog med sig flickan till en fotbollsplan där han försökte genomföra samlag med henne och hotade henne till livet om hon inte gjorde som han sade."

denna årstid är bara för skön...

Publicerad 2008-12-17 08:29:11 i ,

Jag älskar verkligen detta, med att gå upp tidigt, sätta på en skön platta på stereon. Gå till kaffebryggaren och göra lite gott kaffe. Ta tidningen från dörren, sätta mig ned vid bordet och läsa den sakta, medans jag äter min frukost. Utanför ser jag hur mörkret sakta försvinner och det blir ljusare. Jag ser det tredje ljuset i adventstaken brinna så grannt i mörkret. Jag tror inte man kan ha de bättre en tidig morgon, kl 0740, den 17 december 2008...:)


vad håller de på med???

Publicerad 2008-12-17 08:20:40 i ,

I år så har tydligen stenkastandet mot svenska långfärds och linjebussar ökat rätt så mycket. Det är nästan så att bussförarna tycker att det är läskigt att gå till jobbet. Och så ska det ju inte vara. Sen så kommer vi till det värsta, detta drabbar ju tredje man. För det är många turer för till exempel, Swebus som har fått ställas in. Detta är något som är djupt beklagkligt. Detta gör ju att det drabbar hederliga människor som vill ta sig till jobbet. Jag fattar inte varför svenska ungdomar gör så här. Klart jag har gjort "pojkstreck" när jag va liten, men aldrig att jag gjort något sånt här. Det är något fel i samhället när sånt här får ske.

Ur Dagens Nyheter den 17 december 2008

"Förra året ställde bussbolaget Swebus in minst 30 turer på grund av att saker hade kastats mot bussar och att säkerheten för förare och passagerare inte kunde garanteras. Totalt anmälde 312 förare att föremål hade kastats mot dem. Hittills i år har 530 Swebusförare runt om i landet anmält samma sak och minst 78 turer har ställts in. Linjerna har stoppats tillfälligt eller hela nätter. 

- Kastandet av sten och annat ökar hela tiden och det är väldigt oroväckande. Stenkastandet kan få fruktansvärda följder när det gäller personskador. När turer ställs in kommer dessutom oskyldiga passagerare i kläm, säger Niklas Thorslund, säkerhetsansvarig på Swebus, som är det största bussbolaget i Sverige med närmare en tredjedel av busstrafiken."

jag tror det blivit ett missförstånd.......

Publicerad 2008-12-17 08:04:52 i ,

Det där jag skrev om att jag tycker det är tröttsamt när man läser andras bloggar, då menade jag Blondinbellas otroligt tråkiga blogg. Jag menade självklart inte min egen. Så där, då har vi rett ut det. Jag är självklart enormt glad över att det finns folk som läser min egna lilla blogg. Jag ska försöka att göra den så kul att läsa som vanligt. Jag är enormt glad för alla som läser min blogg, tack så hemskt mycket för det.

why I run...

Publicerad 2008-12-16 17:30:35 i ,

Varför tränar man igentligen? Det var en en fråga jag fick på gymmet idag. Det var en väldigt bra fråga. för jag kunde inte svara på den faktiskt. Det jag kunde svara, det är att för mig, så är träningen en del av mitt liv. Jag kan inte sluta springa, för då mår jag dåligt. Så enkelt är det......

om årets största "icke nyhet"

Publicerad 2008-12-16 11:30:52 i ,

Har aldrig förstått hur man kan intressera sig för en annan persons vardag. Har man själv inget liv och måste gå in och läsa någon fånig blogg av någon annan. Märkligt det där. Tycker helt ärligt synd om dessa personer som går in och läser sådana här sk bloggar. Fast samhället måste släppa fram även ointelligenta personer ibland... stackare... hoppas ni får en bra jul till trots...

vad Peter Forsberg bör göra...

Publicerad 2008-12-16 10:24:14 i ,

Jag såg på Hockeykväll igår. I det programmet så var Peter Forsberg gäst. Han snackade bland annat om vad som kommer hända med hans framtida karriär som hockeyspelare. Jag måste säga att jag blev lite trött, när jag såg Forsberg i det programmet. För det man såg, det var en avdankad hockeyspelare som tror att han fortfarande kan prestera på världsnivå. Jag har sett och hört detta så många gånger förr. Det är alltid samma sak, när man hör en bejublad idrottstjärna som försöker och försöker komma igen efter en skada. Det som gjorde intervjun extra löjlig, det är allt snack kring hans fot. Jag undrar igentligen hur mycket man kan operera i en fot. Tydligen så hade Peter spelat i NHL förra säsongen med elektroder fastsatta på sin fot. Detta gör ju också att det blir så jävla töntigt. Varför inte bara lägga av medans han har någon som helst heder kvar. Han har ju vunnit allt som man kan vinna. Varför inte bara nöja sig med det.

då var det tisdag

Publicerad 2008-12-16 09:28:31 i ,

Så är det tisdag, och ännu en dag närmare Julafton. Det är ju inte sant va man längtar efter julen. Denna dag är också lite extra speciell, för min systers man, Mats Rosenlund, han blir 40 bast idag. Så alla gratulationer till dig idag. MIna tankar går till er idag, när ni är nere och solar och har det skönt nere i Oman....några tänkvärda ord...

Publicerad 2008-12-15 10:54:25 i ,

Denna krönika läste jag imorse i Dagens Nyheter, jag tycker att denna tjej har en poäng i det hon skriver om....

Publicerad 14 dec 2008 07:05


Låt tonåringarna shoppa loss på Ica

När jag var liten hade man olika hobbyer. Det kunde vara fotboll, musik eller kanske att teckna. När skolungdomar i dag får svara på vad de har för hobby blir svaret nästan alltid "shopping". Ingen speciell sorts shopping, utan bara så där i allmänhet. Titta lite, gå till kassan och slanta upp, titta jag har shoppat! Jag har lite svårt att ta det på allvar.Min man däremot, han har shopping som hobby, på allvar. Och då är det inte shopping i allmänhet som gäller, utan väldigt specifik shopping. Matshopping.

Nu har det ju blivit inne att kolla i mataffären vilka tillsatser olika matvaror innehåller, och man ska gärna slänga sig med E-nummer lite i förbifarten. Men min man behöver inte läsa vare sig tillsatsbibeln "Den hemlige kocken" eller uppföljaren "Äkta vara".

Tvärtom, jag har förbjudit honom att göra det. Redan innan de böckerna kom var han nämligen helt hopplös att gå och handla med.

Inga beslut är enkla, varje vara måste grans­kas. Tillsatser, bäst före-datum, jämförpris, allt måste kollas även om det bara handlar om ett paket smör. Det räcker inte att kolla de varor vi ska handla. Nej, plötsligt kan han hitta en spännande produkt där han absolut måste läsa allt det finstilta. Visserligen kommer vi aldrig att köpa den där nya pastasåsen på burk, men den måste kollas ändå. För säkerhets skull, liksom.

Behöver jag säga att våra veckohandlingar tar ganska lång tid? Ja, inte bara veckohandlingarna utan all sorts mathandling. Om vi har bråttom - eller jag är galet hungrig - brukar jag vara listig och lura honom så att jag får gå in i butiken själv.

Jag kan nämligen gå rakt in till ostdisken, ta första bästa grevé och sedan gå direkt till kassan. Det brukar visserligen alltid sluta med att han hittar något fel på osten jag har köpt, för kort bäst före-datum eller något, men det är det värt ibland.

Jag brukar tänka på det ibland, särskilt när jag läser om barn som gillar att shoppa och stressade föräldrar. Det är väl bara att slå två flugor i en smäll? Skicka i väg tonåringarna till lämplig mataffär, utrustade med handlingslista och en realistiskt snålt tilltagen hushållsbudget och låta dem shoppa loss. En win-win-situation, om ni frågar mig.

Elin Peters, elin.peters@dn.se

Elin Peters är mat- och krogredaktör på DN. Hon skriver krönikor i DN Söndag var femte vecka och bloggar på DN.se/mat. Hon har redan handlat årets julskinka och provsmakat flera julöl i jakt på årets bästa. Hennes man insisterar på att de ska laga egen rullsylta i år.

en irakier kastar skor på George W Bush

Publicerad 2008-12-15 10:18:46 i ,

Man kan väl lugnt säga att dagens STORA nyhet är den där Bush blir attackerad av skor. Det var under en presskonferens i Irak, där han gör sin sista stora framträdande utomlands. Det är en journalist från en stor nyhetskanal i Irak som kastar skon på Bush. Jag måste säga att det är skönt med folk som visar sin ilska mot Bush öppet. Det är synd att det inte är fler som tog chansen och kastade skor på han. Det jag hatar dock i inslaget, det är Bush äckliga smil efter det att han blir attackerad.så var det måndag....

Publicerad 2008-12-15 09:52:00 i ,

Och nu är det mindre än 1 vecka kvar till julafton, snacka om att året går fort. Och mycket snö är det här i falun. Det kan nog inte bli bättre.....:)

banken SEB är ute i fel väg...

Publicerad 2008-12-14 10:31:42 i ,

Många av SEB´s bankkontor ska tydligen sluta använda kontanter. De vill med detta minska rånrisken för sina bankkontor runt om i Sverige. Detta är väl lovvärt, men det finns andra sidor av myntet också. För det första så tänker jag på alla äldre människor i Sverige. De är inte så vana vid att använda kort som vi yngre. Sen så går det långt ifrån att använda kort när man handlar. Oftast så är det någon kortavgift som butikerna måste lägga på när man handlar med kort. Det är något jag är mycket trött på. Sen går faktiskt många butiker back ekonomiskt på att man använder kort, och så ska de ju inte va.

det är ju det jag sa...

Publicerad 2008-12-14 09:49:03 i ,

Annika Sörenstam är, enligt mig, den STÖRSTE kvinnliga idrottaren Sverige haft genom alla tider. Det är bara så. För hon har dominerat en idrott, golf, under snart 10 år. En idrott som varit i stor förvandling hela tiden. Nya yngre stjärnor har kommit fram, men hela tiden har Annika visat att hon är den bäste. 

Den här krönikan i Dagens Nyheter, tycker jag säger varför.....läs

Ur Dagens Nyheter den 14 dec 2008

"Sörenstam har brutit barriärer"

 

INBLICK
 
Jens Littorin Jens Littorin
DN:s Londonkorrespondent Jens Littorin har på nära håll följt alla de svenska damstjärnorna i fri idrott, golf och alpint. Här ger han sitt svar på den omöjliga frågan: vem är bäst? Klüft, Sörenstam, Anja, "Pillan", Kajsa eller Ludmila?

 JAG HAR ALLTID bävat för den dagen då redaktören ska be mig rangordna alla kvinnliga svenska idrottsstjärnor man skrivit om. En sådan äpplen-och-päron-övning kan aldrig bli rättvis, utan är en mer subjektiv betraktelse som syftar till att skapa debatt.

Kan man överhuvudtaget jämföra någon som åker fort med den som hoppar högt? Ska större sporter ha företräde och hur ser man på en idrottare som varit dopningsavstängd?

Men när alla argument har stötts och blötts kan svaret bara bli ett. Bland de kvinnliga idrottare jag har bevakat under 1990- och 2000-talen är Annika Sörenstam nummer ett. För mig är hon även Sveriges främsta idrottskvinna genom tiderna.

Jag hade förmånen att vara med när hon som ungt löfte slog igenom och pressade stjärnor som Lotta Neumann och Helen Alfredsson i en Europatourtävling på Haninge GK i början på 90-talet.

JAG MINNS NÄR dåvarande förbundskaptenen och mentorn Pia Nilsson efter Annikas andra US Openseger 1996 stod i presstältet vid Pine Needlesbanan och förklarade att Sörenstam har alla möjligheter att dominera den här sporten för många år framöver, en spådom som visade sig vara korrekt.

Jag kommer ihåg när en golfkunnig redaktör insåg att något stort inträffat och sent en fredagskväll ringde och undrade om jag kunde skriva något om att Sörenstam blivit den första kvinnan som gått en rond på 59 slag.

Så vad är det som gör att Annika bör rankas högre än alla duktiga friidrottare, skidåkare och folkkära skidskyttar? Hur kan en tjej vars prestationer aldrig mäts i officiella världsrekord eller VM-titlar komma före dem med flera OS-guld?

ANNIKA BÖR placeras först främst av tre skäl:

1. Hon har under mer än ett decennium dominerat en idrott som blivit global och utsetts till Årets spelare åtta gånger. Hennes 72 USA-toursegrar är av Stenmarksklass. Anja Pärson har liksom Pernilla Wiberg tagit världcupseg rar i alla fem disciplinerna, men "bara" vunnit den totala världscupen två gånger.

2. Hon har brutit barriärer och tagit sin sport till en ny nivå, genom den där 59-ronden och genom att utmana herrarna på The Colonial, men också genom att utveckla kvinnliga golfares teknik och träningsmetoder. Carolina Klüft kan sägas ha tagit sjukampen till en ny nivå, men har hittills inte rått på Jackie Joyner-Kersees världsrekord.

3. Hon är den av kvinnliga svenska idrottare som rankats högst av internationella bedömare. Tre gånger har Sörenstam toppat nyhetsbyråns AP:s prestigefyllda lista över världens främsta kvinnliga idrottare. Klüft har en gång varit främst på franska L' Equipes inte lika högt ansedda lista, men annars har det varit tunnsått med internationellt hyllade svenskor.

Argumentet mot Sörenstam har ofta varit att hennes sport är geografiskt begränsad till USA och spelas av rika mäns döttrar. Under Sörenstams karriär har asiatiska, australiska, sydamerikanska och europeiska spelare höjt klassen väsentligt och gjort damgolfen till en sport för alla. Annika har varit en förebild för golfare från hela världen - inte bara kvinnliga."

när man snackar om öl...

Publicerad 2008-12-14 00:09:11 i ,

Detta öl är ett sjukt gott öl. Det är ett ganska mörkt öl, men med en väldigt god smak. Så jag tror att det blir detta öl, jag kommer rekommendera till årets julbord i våran familj. Detta öl passar skitbra till gravad lax, kött av olika dess slag, och framför allt, till sillen. 


så jäkla typiskt mig...

Publicerad 2008-12-13 17:33:50 i ,

Alltså, läs detta, detta är så typiskt mig. Igår så la jag på en tvättad julduk på matbordet i köket. Den är jättefin. Men så imorse, när jag satt och åt frukost, så självklart, SJÄLVKLART så hade jag på kaffefläckar på duken. En dag, lyckades jag hålla den ren.....så typiskt mig.....

john lennon...ett geni

Publicerad 2008-12-13 14:53:05 i ,

Jag lyssnar just nu på John Lennon, har satt på en samlingsskiva med han. Jag måste säga att hans låtar är mycket starka än idag. Många säger ju att det är Paul McCartney som va hjärnan bakom The Beatles. Men jag måste nog säga att det var John som var det ALLRA största geniet. Sen så måste jag säga att på de få år som John släppte soloskivor, så är hans låtar sjukt bra, jämfört med Pauls. 


vad jag åt till middag ikväll

Publicerad 2008-12-12 23:14:25 i ,

Eftersom det är Fredag idag, så lagade jag till något jäkligt gott idag. Det blev min egna specialare "Klabbes renskavsgryta". Den blev riktigt god faktiskt. 
det har snöat i Falun

Publicerad 2008-12-12 23:11:40 i ,

Vad härligt det är med all snö nu i Falun. När jag gick hem från gymmet tidigare idag, så snöade det enorma mängder. Jag som älskar snö, så är det ju rena julafton för mig. Så här såg det ut tidigare ikväll...


jaha...då va årets idol korad..

Publicerad 2008-12-12 23:08:29 i ,

Det blev Kevin som vann årets Idol. Det blir väl som vanligt att han får 15 minuters berömmelse, sen är han bortglömd redan efter jul. Sen så måste jag säga att årets vinnarlåt va något av det sämsta jag hört. Vad är det för låtar de väljer som vinnarlåt? Den va ju så dålig så man knappt orkade höra den första gången. Jag tycker att de där låtarna blir sämre och sämre, men det är väl som programmet i stort. Den vinnarlåt jag gillar allra mest, det är nog Agnes och "Right here right now". 

ikväll..

Publicerad 2008-12-12 12:31:32 i ,

"ikväll är jag modig.....ikväll är jag galen....ikväll är jag snygg.....ikväll är jag king of the dansgolv...." 

vad har hänt med djurgården hockey???

Publicerad 2008-12-12 08:54:15 i ,

Jag lider just nu som fan av Djurgården hockey. För mitt lag ligger ju alltjämt sist i årets upplaga av Elitserien. Annat var det förr, när de år efter år tillhörde toppen av ligan. Det känns som att det är länge sen de tog dubbla sm-guld. Det måste hända något med laget, annars så riskerar de att åka ur serien. Jag saknar helt klart Niklas Wikegård som tränare.


nu är startfältet till schlagern klar...

Publicerad 2008-12-12 08:41:07 i ,

Idag så spikades slutligen startfältet till nästa års melodifestival. Jag blir så trött när jag läser startlistan. För det är fan samma artister år efter år. Jag undrar liksom vart är nytänkandet någonstans. Sen så har de ju utökat antalet tävlingar, så det blir ännu mer utdraget än det redan är. Jag tror att detta är början till slutet för schlagern. Sen så tycker jag att Christer Björkman, som är boss för det hela, han borde bytas ut.

startfältet 2009: 

Göteborg 
Disconnet Me - Marie Serneholt 
Jag tror på oss - Scotts 
Med hjärtat fyllt av ljus - Shirley Clamp 
Snälla, snälla - Caroline af Ugglas 
Stay The Night - Alcazar 
Tick Tock - Nina Söderquist 
Welcome To My Life - Jonathan Fagerlund 
You're My World- Emilia 

Skellefteå
1000 Miles - H.E.A.T
Hope & Glory - Måns Zelmerlöw 
Jag ska slåss i dina kvarter! - Lasse Lindh och Bandet
It's My Life - Amy Diamond
Kärlekssång från mig - Markoolio
Never Been Here Before - Jennifer Brown
Show Me Heaven - Lili & Susie
What If - Cookies'n Beans


Leksand 
Alla - Sofia 
Du vinner över mig! - Mikael Rickfors 
Här för mig själv - Maja Gullstrand 
I Got U - Rigo & The Topas Sound feat. Red Fox 
Joker 
Så vill stjärnorna - Molly Sandén 
The Queen - Velvet 
You're Not Alone - BWO 

Malmö
Du är älskad där du går - Susanne Alfvengren
Esta noche - Next 3
Higher - Artist ej klar
Killing Me Tenderly - Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng
La voix - Malena Ernman 
Love Love Love - Agnes
Moving On - Sarah Dawn Finer 
Sweet Kissin' In The Moonlight - Thorleifs 

musikåret 2008, enligt mig då...

Publicerad 2008-12-12 00:09:24 i ,

Det är ju i dessa tider på året som musikskribenter brukar sammanfatta musikåret i alla medier av olika slag. Bland annat är det ju otroligt populärt att publicera olika årslistor. Bland annat över de bästa skivorna låtarna osv. Jag tänkte att jag ska dra mitt strå till stacken, och redovisa va jag tycker har varit bra detta år.

En konsert som jag tycker gick många förbi, det var Europes akustiska konsert som de gav i Stockholm, detta år. Under den konserten så visade grabbarna i den gruppen, att de är grymt bra musiker. De gjorde helt klart rätt i, att ge ut konserten på skiva. Där blandar de sina egna hits, med covers. Denna skiva är en kommande klassiker. Bland annat gör de en knäckande bra version av Pink Floyds låt "Wish you were here".dagens rätt...

Publicerad 2008-12-11 23:33:40 i ,Ikväll så blev det en riktig klassiker när det kommer till husmanskost. Det blev pannbiff med lätt stekt gul lök, eget potatismos och lingonsylt till. Snacka om att det var gott. Sen så är det sån skillnad på att göra eget potatismos mot att köpa pulvermos.

att laga mat är kul...

Publicerad 2008-12-11 23:30:12 i ,

Jag har ju länge haft ett brinnande intresse för matlagning. Det är så kul att hålla på och grejja i mitt kök. Det är nog det roligaste jag vet.....

en skön intervju med Kent...

Publicerad 2008-12-10 17:16:56 i ,

Åh vad jag saknar ZTV hur det var i början. Den kanalen var grymt bra ibörjan. Många av dagens mediehjältar har en gång börjat på ZTV. Jag kan sakna den galna attityden på den kanalen idag.....

den här intervjun med Kent som Peter Siepen gjorde i sitt program, speglar bra hur attityden va på kanalen ibörjan....

om Blondinbella.....

Publicerad 2008-12-10 16:41:38 i ,

Blondinbella, Blondinbella, Blondinbella. Överallt denna Blondinbella. Vart man än tycks vända sig finns numera hennes nunna på näthinnan. Jag skakar på huvudet och suckar. Nu har tydligen Blondinbella gått och blivit det mest sökta kändisnamnet på Google. Jag ser framför mig dom små 14-åriga tjejerna sitta och stava till Blondinbella i sökfältet. Sedan klickar dom sig in på hennes blogg. Blir antagligen alldeles i extas över dom nya kläderna Blondinbella visar upp. Och det nya sminket. Och dom nya skorna.

Jag har själv faktiskt syndat. Jag har gått in på Blondinbellas blogg. Jag blev så fascinerad över det faktum att hon har 500.000 läsare per vecka att jag inte kunde hålla fingrarna i styr. Jag var helt enkelt tvungen att klicka mig in och se vad det var som var så speciellt med den där Blondinbella.

Jag blev skapligt besviken. Det var verkligen ingenting speciellt. Inga häpnadsväckande texter. Inget lekfullt språk med en speciell karaktär. Inga tillsynes tendenser till att detta var en blogg som fick en att drunkna i inläggen. Som fick en att känna sympatiska tankar, som fick en att skratta eller gråta. Det var bara monotona inlägg i ren och skär dagboksform.

Jag kan ställa frågan tusentals gånger i mitt huvud. Men den är lika osvarbar som meningen med livet. Hur i hela helvetet kom det sig att en liten flicka har lyckats trollbinda en stor majoritet av den svenska befolkningen?

Livet är ett mysterium.

otto sjöberg avgår...

Publicerad 2008-12-10 15:12:33 i ,

Detta va inte en dag för tidigt. Expressens chefredaktör Otto Sjöberg meddelar idag att han avgår från sin post. Jag blev rätt så glad faktiskt när jag läste det, för han har verkligen inte tillfört speciellt mycket nytt till mediesfären i Sverige. 


hemskt med det störtade planet i San Diego...

Publicerad 2008-12-09 14:34:40 i ,

Det är mycket hemskt att läsa om det störtade planet i USA och San Diego. Det var ett stridsflygplan av typen F-18 som hade störtat. Det som gör denna händelse så hemsk, det är att planet slog ned i ett bostadsområde. Tydligen så har det hänt olyckor på andra ställen i detta område. Utanför San Diego så ligger ju den omtalade flygbasen Miramar, mer känd som "Top Gun". Det var där som filmen spelades in med Tom Cruise i huvudrollen.
Det jag också tänker på, när jag läser om denna olycka i USA, det är en händelse jag va me om när jag va mindre. Jag tror att detta hände 1993. Det var när Jas 39-Gripen planet störtade på Långholmen i Stockholm. Detta var mitt på dagen, under Vattenfestivalen. Jag och min familj va ute för att titta på en flyguppvisning. Som final på denna show, så skulle man visa upp Gripen-planet. MIn syster, Linda va me hennes kille på en bro inte så långt ifrån oss. Det jag kommer ihåg, det är att planet helt plötsligt stegrade sig, och piloten skjöt ut sig. Först trodde man att detta var en del av showen, men sen när planet slog ner och rök uppstod, då insåg man allvaret. Min första tanke var att den hade störtat på bron, där min syster stod. Hade den det, då hade det blivit en katastrof utan dess like. Men som tur var, så störtade planet på Långholmen där inga personer stod. Det är helt sanslöst igentligen, när man tänker tillbaka, hur det kunde bli så. För vart man såg, denna dag så stod det folk överallt. Men på den enda plats där det INTE fanns något folk, där störtade planet.

den här tjejen har koll på läget...

Publicerad 2008-12-09 12:54:17 i ,

Den här ledaren läste jag idag i Dagens Nyheter. Den behandlar ämnet om de där skolungdomarna som inte får ledigt från skolan, för att åka på semester. Jag tycker det är bra att de inte får ledigt. För skolan ska man sköta, och man kan resa på loven. Det är väl det som som skolloven är till för. Sen så tycker jag fan att dagens skolungdomar går alldeles för lite i skolan.

Ur Dagens Nyheter den 9 dec 2008

Inget cocktailparty

Signerat
 
Hanne Kjöller Hanne KjöllerI DN har man kunnat läsa om hur ledighet för skolbarn under terminerna blivit ett allt större problem för skolorna. Två familjer som valt att ignorera skolans nej har figurerat. I det ena fallet var det en pappa, själv lärare, som semestrade med sina barn en skolvecka i Egypten (DN 5/12). I det andra en familj som ämnar åka till Thailand den 1 januari och vara borta i tre månader. De två barnen går i sjuan respektive nian. (DN 8/12)

Thailandfamiljen känner sig motarbetad. Mamman säger att skolan säger nej för att den fruktar att andra familjer ska vilja resa i väg på liknande sätt.

Kommunen har en skyldighet att erbjuda de skolpliktiga barnen en plats i skolan när de kommer tillbaka, men inte nödvändigtvis en plats i samma. Det är en stor risk föräldrarna tar, inte minst för den niondeklassare som tas ur skolan sista terminen före gymnasiet. Men mamma Åsa Kihlström lägger ansvaret och skulden på skolan eftersom den inte gör "det enda" familjen begär: att barnen får behålla sina platser och att lärarna servar de två barnen med löpande information om vad de ska göra för att ligga på samma nivå som sina klasskamrater.

Man lever bara en gång, säger Åsa Kihlström. Visst. Precis som man bara - i bästa fall - går i grundskolan en gång. Det är möjligt att just dessa två barn klarar utbildningen finemang efter tre månader i Thailand och det är möjligt att de tre Egyptenresenärerna också gör det - pappan är ju till och med lärare. Men vad ska man göra med de barn där pappan inte är lärare? Eller med de långresenärer som redan från början hade svårt i skolan?

Gärna individuella lösningar, så att det barn som har en allvarligt sjuk mamma eller en pappa i ett annat land kan få den tid de behöver tillsammans. Men lärarna har också ett ansvar för att se till gruppen som helhet. Skolan är inget cocktailparty där man trillar in och ut lite som det passar.

Vill man trivialisera skolan så kan man förstås åka i väg trots ett nej. Vill man att skolan i stället ska professionaliseras så får man lov att respektera ett nej, oavsett om det grundas i hänsyn till individen eller gruppen. Individer är del av ett kollektiv och av det följer att man ibland får lov att anpassa sig. På en arbetsplats, såväl som i skolan.

tisdag.......rätt så bra

Publicerad 2008-12-09 12:48:37 i ,

Det är tisdag den 9 december idag, och jag mår skitbra. Ska äta lunch nu, och senare idag ner och träna. Ska tydligen bli spinningpass, men jag vet inte. Är det verkligen något för mig, men vi får se.
Jag blir mer och mer imponerad av Per Gessles nya skiva "Party crasher", den är sååå sjukt bra. Har faktiskt lyssnat på den plattan 2 gånger idag.

gi-banta vid jul...vilket skitsnack

Publicerad 2008-12-07 19:11:31 i ,

Alltså, nu får de väl ge sig. Nu vill tidningarna att man ska gi-banta vid jul. Läste en artikel om det i Aftonbladet. Där kan man läsa vad man ska äta och inte äta. Jag börjar bli så trött på alla dessa dieter som prackas på folk. För mig så finns det inget annat än att röra på sig och käka sund mat.

hur fungerar folk igentligen

Publicerad 2008-12-07 14:07:07 i ,

Jag fattar inte hur folk fungerar igentligen. Idag när jag va ute på en skön löprunda, så höll jag på att bli påkörd av en jävla idiot till förare. Fan va arg jag blev.....brukar inte peka finger åt folk, men denna gång gjorde jag det. Och FAN VA SKÖNT DE VA NÄR HAN SÅG DE...:):):):):)

jag håller med denna tjej

Publicerad 2008-12-07 02:43:07 i ,

Jag läste en krönika i Aftonbladet ikväll, som va sååå bra. Det är inte ofta jag håller med till 100%, men denna gång så gör jag det.....läs

Ur Aftonbladet den 6 dec 2008

"Så var det över. Denna programpunkt på lördagens primetime som kallas familjeunderhållning. Ett mysigt och småtrevligt program som gör det det ska: underhålla familjen som sitter i soffan med varma mackor, popcorn, läsk och chips. Pappa kanske öppnar en starköl. Det är mys. Man småskrattar lite när Tony Irving tar sina stapplande första skär, man väntar ivrigt på att någon ska falla. Man har trevligt. När jag var liten hette programmen Nöjesmaskinen, Jacobs Stege och Kryzz. Nu heter det Stjärnor på is, Idol och Dansbandskampen. Samma princip, samma mys. Fast i ärlighetens namn var det både roligare och bättre förr, så klart. Peter Jihde och Carina Berg är ju inga Åke Catos eller Sven Melanders om man säger så. Men programmen gör det de ska, de underhåller, roar och håller sällskap. Problemet hopar sig först när man som journalist ska tycka, klaga, analysera och allmänt raljera. För vad ska man tycka om ett program som är harmlöst, trevligt och snällt? Jag sliter mitt hår!

För tänk om det vore såhär:

  En elak mobbande jury - klockrent upprörd krönika.

  En programledare som tar för mycket plats (läs Jihde) - en klockrent störig krönika.

  En deltagare som vägrar köra efter spelets regler - en klockrent rolig krönika.

  Livsfarliga obligatoriska moment - en klockrent läskig krönika.

  Persbrandt i spandex - en klockrent rosenröd krönika.

  Prinsessan Madeleine som isprinsessa - en klockrent förvånad krönika.

Ja, ni hör ju. Det hade varit så mycket enklare och framför allt roligare att tycka, klaga och analysera om programmet hade mera egde. Det behövs helt enkelt mer för att göra detta program spännande och medryckande. Nu är det bara, trevligt. Missförstå mig rätt, det är absolut inget fel i trevligt, trevligt är bra. Jag gillar att ha trevligt. Men trevligt kan också bli jäkligt segt, plant och långsamt. Och det är här Stjärnor på is får problem. Det är för långt, för segt och faktiskt tråkigt emellanåt. Och jag är så innerligt förbannat trött på TV 4:as extremt långa och många reklampauser, Lotto, hallåor, nyheter, humorprogram och allt annat som ska tryckas in för att göra programmet så långt och utdraget som möjligt. TV 4 - Det är uselt!"

lite nattmusik...:)

Publicerad 2008-12-06 06:32:15 i ,

Jag sökte runt på Thåström på youtube.com. Jag hittade efter en stund denna video med honom. Denna låt är sjukt bra...

en hemsk bok...men läsvärd

Publicerad 2008-12-06 06:06:46 i ,

Jag har läst "Pastorerna från Knutby" av Mårten Nilsson. En väldigt hemskt bok men som samtidigt är väldigt läsvärd. Jag tycker alla ska läsa denna bok, om ni vill veta sanningen bakom denna hemska händelse. Den är väldigt starkt skriven och den är bra spännande. Det man slås av när man läser boken, det är tanken om hur detta hemska har kunnat hända. Vi snackar om år 2000-talet, men det känns som att detta hade kunnat utspela sig på 1600-talet likväl.

ja se de snöar....:)

Publicerad 2008-12-05 22:09:05 i ,

Just när jag skriver detta inlägg i min blogg, så snöar det för fulla muggar utanför mitt fönster. Det är så mysigt och kul att det snöar. Man får liksom lust att ta på sig tomtekostymen och dra ut på stan och sjunga "hej tomtegubbar" för Faluborna. Fast det är kanske tur att jag inte gör det. För skulle nog sjunga så falskt så folks trumhinnor skulle gå sönder.....heheheheheheheheheheheheheheh

shit va nice.....

Publicerad 2008-12-05 22:05:53 i ,

Det är så himla gött att det äntligen är Fredag igen. Det finns nog ingen dag som jag ser fram emot så mycket, som just Fredagarna. De är speciella tycker jag. Just nu så lyssnar jag på Per Gessles nya skiva. Jag laddade hem den för några dar sen, och jag måste säga att den är fantastisk. Helt klart en sån där platta man ska lira om man vill ha den där riktigt grymma Fredags-känslan....:)

har lyssnat på Uffes nya...

Publicerad 2008-12-04 22:26:36 i ,

Idag har jag köpt Ulf Lundells nya skiva "Omaha". Man kan lugnt säga att jag är nöjd med det köpet. För det är sanslöst va bra den skivan är. Det som jag också slås av, när jag läser hans texter, det är att han är sanslöst bra som textföfrattare. Helt klart en av Sveriges bästa.

att köpa skivor idag

Publicerad 2008-12-04 19:21:46 i ,

Att köpa skivor idag, om man inte bor i en storstad som Stockholm elle Göteborg, det är mindre kul. För idag så finns ju knappt den riktiga skivaffären kvar. Så jag, som är en stor musikälskare, får hålla till godo med typ OKQ8 elle närmaste stormarknad. Idag till exempel, så ville jag köpa Uffes nya skiva "Omaha". Då va jag tvungen att dra till Ica Maxi. De va ju mindre kul att köpa skivor där. 

ett lundell-citat1

Publicerad 2008-12-04 04:08:13 i ,

"Är inte alla romantiker /Kan en människa va nåt annat / om hon vill leva det här livet rätt och riktigt"

klart Jonas ska ha bragdguldet...

Publicerad 2008-12-03 15:38:24 i ,

Först bara: Jonas Jacobsson är en klockren bragdguldsmedaljör. Ett synnerligen kvalificerat val, dessutom.

Diskussionen om man ska, och i så fall hur man ska, jämföra handikappidrott med “vanlig” idrott, ger jag mig inte in i. Den är lika svår som diskussionen om hur man jämför manligt och kvinnligt idrottande, och minst lika svår som diskussionen om hur man jämför idrotter med varandra.

Själv skulle jag, tror jag - det är ju inte så att jag bryr mig något vansinnigt om som får bragdguldet, och går omkring och tänker på det hela tiden - valt Charlotte Kalla i år, men det beror inte på att hennes prestation var bättre än Jonas Jacobssons, och ännu mindre på att Jonas Jacobsson är handikappad. Mitt val beror helt enkelt på att Kallas prestation intresserade och berörde mig klart mer än Jacobssons, och i det ligger först och främst att jag är jävligt svag för längdskidor (det är skandal att vi inte är världsdominerande där längre!).

Inte ens inom kategorin handikappidrott - om vi nu alls ska göra någon sådan indelning - var Jonas mitt förstaval. Jag skulle då i stället valt simmaren Anders Olsson, vars prestation utifrån mitt idrottsintresse och min begreppsvärld i övrigt, kändes klart mer imponerande. Helt galet imponerande.

Anders Olsson kan bara simma med armarna, men gör det alldeles överjävligt. I SM i Open Water i år, fem kilometer, där det inte finns någon handikappklass, kom Anders Olsson femma!! Och då var han missnöjd. Han tyckte att han hade fått simma alldeles för mycket på egen hand. I Vansbosimningens herrklass - också där tävlar alla mot alla, handikapp eller icke handikapp - kom han NIA, av totalt 3.408 som fullföljde loppet!! På 35 minuters simning (3 km), där redan tvåan i loppet förlorade med nästan en minut, förlorade Anders Olsson med blott tre minuter. Och som sagt, han kan inte använda benen!! Snacka om bragd.

Men åter till det jag egentligen främst tänkt blogga om. Jonas Jacobsson fick alltså bragdguldet i år, efter en säsong med bl.a. två OS-guld. Det kan förvisso framstå som fullt logiskt och helt ok, om man kollar på vad andra svenska idrottare uppnått under året. Som jag tänker återkomma till har konkurrensen milt uttryckt inte varit stenhård i år. Men, för att redan här återkomma till den klena konkurrensen i år - hur kommer det sig att Jacobsson får bragdguldet i år, efter två OS-guld, när han inte fick det efter FYRA - samtliga discipliner - OS-guld i Aten 2004? Det året gick i stället bragdguldet till Stefan Holm, som tog ett OS-guld. Nu påstår jag inte att Stefan Holm var oförtjänt av sitt bragdguld - verkligen inte - och jag menar inte heller att man ska utse bragdguldsmedaljörer efter strikt matematik, där flest OS-guld vinner - verkligen inte. Men, jag har svårt att slå bort att det krävdes det förmodligen sämsta svenska idrottsåret på flera decennier, för att juryn skulle tilldela det till en handikappidrottare. Som alltså för fyra år sedan gjorde en monstruöst större bragd. Det känns lite sådär.

… För att konkretisera det. Säg att Susanna Kallur hade tagit det där OS-guldet i häck. Skulle då Jonas Jacobsson ha fått bragdguldet i år? Tillåt mig tvivla.

Jag vet naturligtvis inte hur bragdjuryn har resonerat - och kanske har det hela skett i deras undermedvetna - men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite synd att de öppnar upp för den här sortens misstankar om att Jacobsson fått bragdguldet lite lägligt just för att det nu inte fanns några andra riktigt bra kandidater. Jag hade föredragit att man delat ut det första bragdguldet till en handikappidrottare ett år med klockrena kandidater även bland icke-handikappade.

Avslutningsvis bara. Jag tog någon minut till att kika på listan över alla tidigare bragdguldsmedaljörer. Jag kan förstås inte bedöma alla år bakåt i tiden, men under den tid jag kan överblicka finner jag egentligen ingen oförtjänt/felaktig bragdguldsmedaljör.

… Jag hade starkt för mig att Magdalena Forsberg fått bragdguldet, men mindes uppenbarligen fel. Det har hon INTE fått. ALL heder åt bragdjuryn för det!!

vi satsar inte lika mycket på rymden längre...

Publicerad 2008-12-02 12:33:23 i ,

Idag så läste jag i Dagens Nyheter att Christer Fuglesang är missnöjd med den svenska regeringens satsningar på rymdindustrin. Han tycker att vi borde kunna göra mer. Det kan man väl tycka att vi kan, men jag menar, det kanske finns viktigare saker att jobba med just nu. Sverige är ju inne i en ganska djup kris nu, så att satsa på rymden är kanske inte viktigast just nu.

Ur Dagens Nyheter den 2 dec 2008

Fuglesang besviken på Sverige

Än en gång är astronauten Christer Fuglesang besviken på den svenska rymdbudgeten. Han saknar nysatsningar och undrar varför "rymdminister" Maud Olofsson uteblev från det senaste europeiska rymdtoppmötet.
 
I FÖRRA VECKAN arrangerade det europeiska rymdorganet ESA ett ministermöte i Haag i Nederländerna. Rymdansvariga från de 18 medlemsländerna diskuterade under två dagar de långsiktiga rymdsatsningarna. Sådana möten hålls vart tredje år.

Christer Fuglesang uttrycker i sitt senaste nyhetsbrev besvikelse över resultatet. Han hade hoppats på att mötet skulle nå fram till något konkret om en framtida bemannad farkost.

"Ännu mer besviken är jag på Sverige, där rymdbudgeten har dragits ned och inga nysatsningar alls kan göras."

HAN FRÅGAR SIG VAD det innebär för Volvo Aero när Sverige lämnar bärraketsprogrammet Ariane.

Den högst politiskt ansvariga undgår inte kritik från astronauten: "Vår 'rymdminister' Maud Olofsson närvarade inte ens på ministermötet."

Pressekreterare Frank Nilsson förklarar näringsministerns frånvaro:

- Finanskrisen och bilindustrin har tagit det mesta av vår tid de senaste veckorna. Då fick rymdmötet i Haag stå tillbaka, säger han till TT.

Snart är sagan slut...

Publicerad 2008-12-01 09:40:44 i ,

Snart så spelar Annika Sörenstam sin absolut sista tävling någonsin. Sen är sagan om henne slut för alltid. Jag kommer helt klart sakna henne som golfare, för hon är en talang utan dess like. Hon kommer helt klart gå till historien som den bästa kvinnliga idrottare Sverige haft på måååånga år. 


hehe...kille fick inte bli lucia...

Publicerad 2008-12-01 09:08:41 i ,

Idag så kan man läsa om att en kille inte fick bli lucia, trots att han fick överlägset med röster i luciavalet. Men rektorn på den där skolan, det handlar om, hon gick in och bestämde att tjejen som kom tvåa, skulle bli lucia. Jag tycker nästan att det var skönt att hon gjorde det, för det får ju vara nån måtta på jämstäldhet och sånt. För trots allt så ska man inte ändra på alla traditioner tycker jag. För Lucia var ju också en tjej, då ska de väl va en tjej.

Ur Dagens Nyheter den 1 dec 2008

Pojke fick inte bli lucia

Freddy Karlberg fick flest röster i luciaomröstningen på Södra skolan i Motala. Men rektor Birgitta Wessman utsåg i stället flickan som kom på andra plats till ljusdrottning.
 
- Det här har inget med kön att göra, säger rektorn till Motala och Vadstena Tidning. Hon menar att det enbart har att göra med att skolan bestämt att luciafirandet ska ske på ett traditionellt sätt.

Vinnaren själv är besviken och undrar varför skolan lät honom kandidera om det aldrig varit aktuellt med en pojke som lucia. Rektor Wessman förklarar det hela med att skolan har brustit i "vuxenansvaret" och att hon hade stoppat hans kandidatur om den kommit till hennes kännedom.

 

det är sjukt det som hände i Indien....

Publicerad 2008-12-01 08:48:06 i ,

Jag läser om efterspelet till det som händer i Indien och Bombay. Det är sjukt det som hände. Men varför det kunde hände, det kan man läsa om i denna krönika, som jag läste i Dagens Nyheter idag...tänkvärt faktiskt...

Ur Dagens Nyheter den 1 dec

"Det är inte Indiens 11/9, det är Indiens Columbine"

Det finns tillräckligt många unga män, oftast män, som villigt låter sig engageras för att utkräva hämnd för diffusa historiska oförrätter. De som engagerar dem har sina egna storpolitiska projekt. Men i botten finns också ett förvirrat storhetsvansinne som har mer gemensamt med amerikanska skolskjutningar, skriver Björn Kumm på debattsajten Newsmill.MIN FÖRSTA IMPULS VAR: det här är Columbine! När bilderna började komma från Bombay bekräftades mitt intryck. På ett foto ser man en mycket ung man, rustad med maskingevär och ryggsäck, på väg in till järnvägsstationen Chatrapati Suvaji i centrala Bombay. Han förefaller uppsluppen. Inom kort ska han skjuta vilt omkring sig. Under tre dygn ska han och ett tiotal andra hålla Indiens mest kosmopolitiska, mest "västerländska" stad i ett järngrepp.

1999, på Columbine High i västra USA, tycks de tvåmassmördarna, Eric Harris och Dylan Klebold, ha varit närmast muntra, när de tungt beväpnade gick in bland skolkamrater och lärare och började skjuta. Så framstår deras motsvarigheter också i Gus Van Sants Elephant, planerad som en dokumentär över Columbine i stället blev det en spelfilm som levde sitt eget liv.

När den ene attentatsmannen i Elephant inte spelar Månskenssonaten, förbereder han sig genom omsorgsfulla anteckningar om skolbyggnaden. På liknande sätt utforskade tydligen terroristerna i Bombay minutiöst de stora hotellen. Inte ens Taj Mahals direktion visste lika mycket som terroristerna om hotellets inre geografi.

Jag utesluter inte ett internationellt copy cat-fenomen. I dagens värld lever vi alla i global kommunicerande kärl. När förövarna av tunnelbanebombningarna i London 2005 uttalade sig postumt på videoinspelningar , som sändes av Al Jazeera påminde en av dem, Mohammad Sidique Khan, om oförrätter begångna mot muslimer i Irak, Palestina, Tjetjenien och Afghanistan. "Vi befinner oss i krig", förklarade han, "och jag är soldat".

Sedan något årtionde har palestinska självmordsbombare inför attentaten suttit framför en videokamera, med en kalasjnikov i knät, och berättat om sitt kommande martyrskap. I ett intervall i mördandet 2007 lyckade attentatsmannen vid Virginia Tech, Seung-Hui Cho, posta en inspelad video till närmaste TV-station.

Det är möjligt att religionen spelat en roll för Mellanösterns attentatsmän, även om löftena om paradiset och de 72 väntande jungfrurna kan bero på en felöversättning. Men Andy Warhols löfte om femton minuters berömmelse för alla människor - ett sekulärt liv efter döden - går faktiskt att infria. I sin bok Med livet som vapen berättar den tyske journalisten Christopher Reuter om en fyraårig palestinier som ser en exploderande bilbomb på ett ständigt rullande videoband i familjens TV och utropar: "Min pappa!"

"Varför hatar de oss så?" var en vanlig amerikansk reaktion på händelserna den 11 september 2001. Hur kunde unga muslimer med Yorkshire-accent begå så förfärliga brott? frågade deras brittiska landsmän efter den 7 juli 2005. En rimlig gissning är att förövarna tror att det är vi som hatar dem.

I den västliga värld vi tillhör kommer vi inte ihåg, har i värsta fall inte ens fått undervisning om den europeiska världserövringen. Den historien, inklusive dess allra senaste förbrytelser, finns, inklusive ohyggliga detaljer, att betrakta på nätet.

Är det då amerikansk och brittisk politik i världen som är den direkta orsaken till att unga män i Bombay letar upp vad Usama bin Ladin kallar "sionister och korsfarare", judar och andra västerlänningar, för att kallblodigt mörda dem?

Det räcker nog inte med att västvärlden ber om ursäkt för de senaste femhundra årens bloddränkta koloniala historia eller sin islamofobi.

Det finns tillräckligt många unga män, oftast män, som villigt låter sig engageras för att utkräva hämnd. De som engagerar dem har sina egna storpolitiska projekt. Usama bin Ladin brukar tala om det osmanska kalifatets återupprättande. Indien och Pakistan plågas av det Sveriges radios reporter Bengt Therner med en lysande formulering kallat den "gemensamma varbölden" Kashmir.

Terrorismen är inte någon omedelbar reaktion på historiska orättfärdigheter. Men kunskapen om dem, förstärk genom dagens direkta rapportering om Guantánamo, Falluja, Grozny och Abu Ghraib, gör rekryteringen lättare.

Vi är alla uppkopplade.

lite ballt...

Publicerad 2008-12-01 08:26:11 i ,

Hade för någon dag sen, 72 personer som hade läst min blogg. Det är ju faktiskt rätt coolt. Men då tycker man att någon kunde ha lämnat någon kommentar. Det är ju alltid kul när folk gör det. 

Men tack för att ni läser min enkla lilla blogg......:)

så var det måndag...

Publicerad 2008-12-01 08:24:53 i ,

Jaha, då var det måndag igen. Det är ju rätt skönt med en ny vecka och nya händelser. Det är ju också första december idag, och man kan lugnt säga att jag LÄNGTAR efter julen enormt mycket.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela