klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

det är ju det jag sa...

Publicerad 2008-12-14 09:49:03 i ,

Annika Sörenstam är, enligt mig, den STÖRSTE kvinnliga idrottaren Sverige haft genom alla tider. Det är bara så. För hon har dominerat en idrott, golf, under snart 10 år. En idrott som varit i stor förvandling hela tiden. Nya yngre stjärnor har kommit fram, men hela tiden har Annika visat att hon är den bäste. 

Den här krönikan i Dagens Nyheter, tycker jag säger varför.....läs

Ur Dagens Nyheter den 14 dec 2008

"Sörenstam har brutit barriärer"

 

INBLICK
 
Jens Littorin Jens Littorin
DN:s Londonkorrespondent Jens Littorin har på nära håll följt alla de svenska damstjärnorna i fri idrott, golf och alpint. Här ger han sitt svar på den omöjliga frågan: vem är bäst? Klüft, Sörenstam, Anja, "Pillan", Kajsa eller Ludmila?

 JAG HAR ALLTID bävat för den dagen då redaktören ska be mig rangordna alla kvinnliga svenska idrottsstjärnor man skrivit om. En sådan äpplen-och-päron-övning kan aldrig bli rättvis, utan är en mer subjektiv betraktelse som syftar till att skapa debatt.

Kan man överhuvudtaget jämföra någon som åker fort med den som hoppar högt? Ska större sporter ha företräde och hur ser man på en idrottare som varit dopningsavstängd?

Men när alla argument har stötts och blötts kan svaret bara bli ett. Bland de kvinnliga idrottare jag har bevakat under 1990- och 2000-talen är Annika Sörenstam nummer ett. För mig är hon även Sveriges främsta idrottskvinna genom tiderna.

Jag hade förmånen att vara med när hon som ungt löfte slog igenom och pressade stjärnor som Lotta Neumann och Helen Alfredsson i en Europatourtävling på Haninge GK i början på 90-talet.

JAG MINNS NÄR dåvarande förbundskaptenen och mentorn Pia Nilsson efter Annikas andra US Openseger 1996 stod i presstältet vid Pine Needlesbanan och förklarade att Sörenstam har alla möjligheter att dominera den här sporten för många år framöver, en spådom som visade sig vara korrekt.

Jag kommer ihåg när en golfkunnig redaktör insåg att något stort inträffat och sent en fredagskväll ringde och undrade om jag kunde skriva något om att Sörenstam blivit den första kvinnan som gått en rond på 59 slag.

Så vad är det som gör att Annika bör rankas högre än alla duktiga friidrottare, skidåkare och folkkära skidskyttar? Hur kan en tjej vars prestationer aldrig mäts i officiella världsrekord eller VM-titlar komma före dem med flera OS-guld?

ANNIKA BÖR placeras först främst av tre skäl:

1. Hon har under mer än ett decennium dominerat en idrott som blivit global och utsetts till Årets spelare åtta gånger. Hennes 72 USA-toursegrar är av Stenmarksklass. Anja Pärson har liksom Pernilla Wiberg tagit världcupseg rar i alla fem disciplinerna, men "bara" vunnit den totala världscupen två gånger.

2. Hon har brutit barriärer och tagit sin sport till en ny nivå, genom den där 59-ronden och genom att utmana herrarna på The Colonial, men också genom att utveckla kvinnliga golfares teknik och träningsmetoder. Carolina Klüft kan sägas ha tagit sjukampen till en ny nivå, men har hittills inte rått på Jackie Joyner-Kersees världsrekord.

3. Hon är den av kvinnliga svenska idrottare som rankats högst av internationella bedömare. Tre gånger har Sörenstam toppat nyhetsbyråns AP:s prestigefyllda lista över världens främsta kvinnliga idrottare. Klüft har en gång varit främst på franska L' Equipes inte lika högt ansedda lista, men annars har det varit tunnsått med internationellt hyllade svenskor.

Argumentet mot Sörenstam har ofta varit att hennes sport är geografiskt begränsad till USA och spelas av rika mäns döttrar. Under Sörenstams karriär har asiatiska, australiska, sydamerikanska och europeiska spelare höjt klassen väsentligt och gjort damgolfen till en sport för alla. Annika har varit en förebild för golfare från hela världen - inte bara kvinnliga."

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela