klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

klart Jonas ska ha bragdguldet...

Publicerad 2008-12-03 15:38:24 i ,

Först bara: Jonas Jacobsson är en klockren bragdguldsmedaljör. Ett synnerligen kvalificerat val, dessutom.

Diskussionen om man ska, och i så fall hur man ska, jämföra handikappidrott med “vanlig” idrott, ger jag mig inte in i. Den är lika svår som diskussionen om hur man jämför manligt och kvinnligt idrottande, och minst lika svår som diskussionen om hur man jämför idrotter med varandra.

Själv skulle jag, tror jag - det är ju inte så att jag bryr mig något vansinnigt om som får bragdguldet, och går omkring och tänker på det hela tiden - valt Charlotte Kalla i år, men det beror inte på att hennes prestation var bättre än Jonas Jacobssons, och ännu mindre på att Jonas Jacobsson är handikappad. Mitt val beror helt enkelt på att Kallas prestation intresserade och berörde mig klart mer än Jacobssons, och i det ligger först och främst att jag är jävligt svag för längdskidor (det är skandal att vi inte är världsdominerande där längre!).

Inte ens inom kategorin handikappidrott - om vi nu alls ska göra någon sådan indelning - var Jonas mitt förstaval. Jag skulle då i stället valt simmaren Anders Olsson, vars prestation utifrån mitt idrottsintresse och min begreppsvärld i övrigt, kändes klart mer imponerande. Helt galet imponerande.

Anders Olsson kan bara simma med armarna, men gör det alldeles överjävligt. I SM i Open Water i år, fem kilometer, där det inte finns någon handikappklass, kom Anders Olsson femma!! Och då var han missnöjd. Han tyckte att han hade fått simma alldeles för mycket på egen hand. I Vansbosimningens herrklass - också där tävlar alla mot alla, handikapp eller icke handikapp - kom han NIA, av totalt 3.408 som fullföljde loppet!! På 35 minuters simning (3 km), där redan tvåan i loppet förlorade med nästan en minut, förlorade Anders Olsson med blott tre minuter. Och som sagt, han kan inte använda benen!! Snacka om bragd.

Men åter till det jag egentligen främst tänkt blogga om. Jonas Jacobsson fick alltså bragdguldet i år, efter en säsong med bl.a. två OS-guld. Det kan förvisso framstå som fullt logiskt och helt ok, om man kollar på vad andra svenska idrottare uppnått under året. Som jag tänker återkomma till har konkurrensen milt uttryckt inte varit stenhård i år. Men, för att redan här återkomma till den klena konkurrensen i år - hur kommer det sig att Jacobsson får bragdguldet i år, efter två OS-guld, när han inte fick det efter FYRA - samtliga discipliner - OS-guld i Aten 2004? Det året gick i stället bragdguldet till Stefan Holm, som tog ett OS-guld. Nu påstår jag inte att Stefan Holm var oförtjänt av sitt bragdguld - verkligen inte - och jag menar inte heller att man ska utse bragdguldsmedaljörer efter strikt matematik, där flest OS-guld vinner - verkligen inte. Men, jag har svårt att slå bort att det krävdes det förmodligen sämsta svenska idrottsåret på flera decennier, för att juryn skulle tilldela det till en handikappidrottare. Som alltså för fyra år sedan gjorde en monstruöst större bragd. Det känns lite sådär.

… För att konkretisera det. Säg att Susanna Kallur hade tagit det där OS-guldet i häck. Skulle då Jonas Jacobsson ha fått bragdguldet i år? Tillåt mig tvivla.

Jag vet naturligtvis inte hur bragdjuryn har resonerat - och kanske har det hela skett i deras undermedvetna - men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite synd att de öppnar upp för den här sortens misstankar om att Jacobsson fått bragdguldet lite lägligt just för att det nu inte fanns några andra riktigt bra kandidater. Jag hade föredragit att man delat ut det första bragdguldet till en handikappidrottare ett år med klockrena kandidater även bland icke-handikappade.

Avslutningsvis bara. Jag tog någon minut till att kika på listan över alla tidigare bragdguldsmedaljörer. Jag kan förstås inte bedöma alla år bakåt i tiden, men under den tid jag kan överblicka finner jag egentligen ingen oförtjänt/felaktig bragdguldsmedaljör.

… Jag hade starkt för mig att Magdalena Forsberg fått bragdguldet, men mindes uppenbarligen fel. Det har hon INTE fått. ALL heder åt bragdjuryn för det!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela