klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

några tänkvärda ord...

Publicerad 2008-12-15 10:54:25 i ,

Denna krönika läste jag imorse i Dagens Nyheter, jag tycker att denna tjej har en poäng i det hon skriver om....

Publicerad 14 dec 2008 07:05


Låt tonåringarna shoppa loss på Ica

När jag var liten hade man olika hobbyer. Det kunde vara fotboll, musik eller kanske att teckna. När skolungdomar i dag får svara på vad de har för hobby blir svaret nästan alltid "shopping". Ingen speciell sorts shopping, utan bara så där i allmänhet. Titta lite, gå till kassan och slanta upp, titta jag har shoppat! Jag har lite svårt att ta det på allvar.Min man däremot, han har shopping som hobby, på allvar. Och då är det inte shopping i allmänhet som gäller, utan väldigt specifik shopping. Matshopping.

Nu har det ju blivit inne att kolla i mataffären vilka tillsatser olika matvaror innehåller, och man ska gärna slänga sig med E-nummer lite i förbifarten. Men min man behöver inte läsa vare sig tillsatsbibeln "Den hemlige kocken" eller uppföljaren "Äkta vara".

Tvärtom, jag har förbjudit honom att göra det. Redan innan de böckerna kom var han nämligen helt hopplös att gå och handla med.

Inga beslut är enkla, varje vara måste grans­kas. Tillsatser, bäst före-datum, jämförpris, allt måste kollas även om det bara handlar om ett paket smör. Det räcker inte att kolla de varor vi ska handla. Nej, plötsligt kan han hitta en spännande produkt där han absolut måste läsa allt det finstilta. Visserligen kommer vi aldrig att köpa den där nya pastasåsen på burk, men den måste kollas ändå. För säkerhets skull, liksom.

Behöver jag säga att våra veckohandlingar tar ganska lång tid? Ja, inte bara veckohandlingarna utan all sorts mathandling. Om vi har bråttom - eller jag är galet hungrig - brukar jag vara listig och lura honom så att jag får gå in i butiken själv.

Jag kan nämligen gå rakt in till ostdisken, ta första bästa grevé och sedan gå direkt till kassan. Det brukar visserligen alltid sluta med att han hittar något fel på osten jag har köpt, för kort bäst före-datum eller något, men det är det värt ibland.

Jag brukar tänka på det ibland, särskilt när jag läser om barn som gillar att shoppa och stressade föräldrar. Det är väl bara att slå två flugor i en smäll? Skicka i väg tonåringarna till lämplig mataffär, utrustade med handlingslista och en realistiskt snålt tilltagen hushållsbudget och låta dem shoppa loss. En win-win-situation, om ni frågar mig.

Elin Peters, elin.peters@dn.se

Elin Peters är mat- och krogredaktör på DN. Hon skriver krönikor i DN Söndag var femte vecka och bloggar på DN.se/mat. Hon har redan handlat årets julskinka och provsmakat flera julöl i jakt på årets bästa. Hennes man insisterar på att de ska laga egen rullsylta i år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela