klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

det är är ju självklart...

Publicerad 2009-08-31 06:09:10 i ,

...att det är nyttigare att käka vanlig mat mot att dricka en sportdryck när man tränar, eller har tränat. Jag har aldrig direkt varit ett fan av alla dessa sportdrycker som säljs. Jag är mycket misstänksam mot dem. Jag ser ju på gymmet hur de håller på och mixtrar med alla dessa sportdrycker och energi-drinkar som de häller i sig i omklädningsrummet. Jag kommer i fortsättningen forsätta att äta min banan och dricka vanligt vatten. Det funkade förr och det funkar minst lika bra idag.

detta är en mycket bra ide....

Publicerad 2009-08-31 05:46:31 i ,

Ica står tydligen i startgroparna till att starta ett litet aptotek i sina butiker. Detta tycker jag är mycket bra, för då kan man ju köpa de mest nödvändiga medicinerna, samtidigt man köper mjölk och kondomer, helt perfekt.

ett tänkvärt citat...

Publicerad 2009-08-31 01:20:31 i ,"Kvart i sex började väckarklockan knäppa. När den knäppt några gånger kom en serie korta ringningar. Reine stängde av. Han hade varit vaken länge, packat, klätt sig, slumrat i småstunder och vaknat igen vid halvsextiden."


Barnens Ö av P C Jersild

ska börja kockkursen...

Publicerad 2009-08-30 21:24:54 i ,

....imorgon, och det ska bli riktigt kul. Jag känner mig råtaggad för detta. Det kommer nog blir bra tufft, men jag är redo känns det som.


........................önska mig lycka till.............I think I need it.....

Mats sundin "scorar" igen..:)

Publicerad 2009-08-30 13:32:10 i ,

Vad kul med Mats Sundin att han gift sig. Jag har ju alltid haft Sundin som en stor hjälte när det gäller ishockey.Att han dessutom är djurgårdare gör ju inte saken sämre. För mig är han alltid den störste när man ska ranka de största giganterna inom svensk hockey. Varför han är så stor enligt mig, det är för att han alltid ger 100% på rinken, sen så är han en bra lagkamrat, och han är aldrig divig. Han har alltid bra saker att säga när han blir intervjudad, och han är så långt ifrån Zlatan man kan komma. För mig är det största ögonblicket med Sundin, när han dansar breakdance i omklädningsrummet, efter att ha vunnit sitt andra os-guld för Sverige. När man ser hur han hoppar och skuttar i omklädningsrummet, då tror man att han är 10 igen.
Det är ju jättekul att han nu har fått gifta sig, så jag önskar han all lycka, och så har jag bara en enda önska till Mats. Det är att han gärna får avsluta sin karriär i Djurgården och gärna med ett sm-guld.


  

det går bra för Agnes

Publicerad 2009-08-30 13:12:22 i ,

Det verkar som att vi kanske har en kommande megastjärna i sångerskan Agnes Carlsson. För nu verkar det som att hon är på väg att slå stort i USA. För bara några dagar sen, så var hon i USA och skrev på ett skivkontrakt, som kanske kan göra henne till nästa stora grej i USA. Jag hoppas verkligen att det går bra för henne, för hon är skitbra tycker jag.

jag gillar det inte...

Publicerad 2009-08-30 12:19:23 i ,

Jag får alltid samma känsla, en känsla av längtan och lite vemod. Jag känner så här när jag bläddrar förbi bröllops-annonserna i Dagens Nyheter. Jag känner en sån avund mot dem vackra par som visar upp sig där. Först så blir jag lycklig över deras glädje, men sen så känner jag enormt mycket att jag själv skulle vilja visa upp mig där, men den tjej jag någon gång kommer gifta mig med:)

moderaterna är för sköna...

Publicerad 2009-08-30 12:01:38 i ,

....de vill göra detta parti till något för alla i Sverige. Det var lite av vad Fredrik Reinfeldt sa i sitt öppningstal på deras partistämma. Men fan heller att Moderaterna är ett parti för alla. De är ett parti för "brats" och andra överklassidioter. Moderaterna sen de vann valet, de har inte gjort mycket för att göra det bättre för Sverige. Snarare tvärtom.....

vilken skön söndag...

Publicerad 2009-08-30 11:34:25 i ,

När man tittar ut genom fönstret, denna söndag förmiddag, jo vad är det man ser, jo det är blå himmel och solsken. Snacka om skön söndag, vi får se vad man hittar på idag. Men det blir nog antingen en löprunda, eller en promenad. Jag får se va kroppen längtar efter.....nu kaffe...:)


hittade några bilder...

Publicerad 2009-08-29 20:49:36 i ,Det är ruggigt kul att titta på gamla bilder ibland. Jag gjorde just det nu, och då hittade jag några bilder från Göteborgsvarvet. Just denna bild har en rätt så stor påverkan på mig, för jag mådde inte så bra när denna bild togs. Jag hade nämligen spytt kort innan den togs. Så man kan lugnt säga att jag INTE mådde bra vid denna tidpunkt. Jag sprang på så enormt mycket ibörjan, så jag gick inte i väggen rätt så mycket vid 16-17 kilometer. Men jag tog mig i mål, och det var jag bra stolt över.Denna bild är från 2005, då jag sprang 15 km klassen på Lidingöloppet, och man kan kanske se hur jobbigt jag har det, när man ser min "min" på bilden. Jag hade en sån där dag, då inget stämde när det gäller löpningen. Mina ben kändes, av vad jag kommer ihåg, som betongblock. Det gick så uselt att springa, sen fick jag en sjukt dålig tid också, jag tror jag kom i mål på 1.57 cirka. Men det var en nyttig erfarenhet, att springa ett långlopp för första gången.

 

 

jag diggar träning...

Publicerad 2009-08-29 20:29:36 i ,

Att löpträna, det är något jag verkligen älskar. När jag tänker efter så har jag gått fram enormt mycket sen jag bestömde mig för att satsa på löpningen för 3-4 år sen. Jag trodde aldrig att jag både skulle klara av Lidingöloppet och Göteborsvarvet. Men det har jag gjort nu, och dessutom på tider som jag kan va nöjd med. Vad det är i löpningen som  jag gillar så mycket, det har jag svårt att förklara. Jag skulle behöva 2 dagar på mig att nämna allt jag gillar med löpningen. Men det jag gillar allra mest, det är de gångern man känner att kroppen är som en maskin, och benen bara går på av bara farten. När man uppnår de faserna, då kan man springa hur långt som helst. Det är ren njutning.

detta va bra sagt...

Publicerad 2009-08-29 11:52:43 i ,

Jag läste en enormt bra insändare på DN´s sida för just insändare. Jag är ju en stor vän av landsbygden i Sverige, jag är ju det, för jag har ju mina rötter där. Denna insändare som jag kommer att bifoga här på min blogg, den fick mig verkligen att bli rätt arg, för jag tycker att vi borde värna mer om vår landsbygd i Sverige.

Ur Dagens Nyheter den 29 augusti 2009

"VAR SKA JAG BO?

I min bostadsrätt
i Stockholm har jag 100 meter till
affären och 200 till tunnelbanan.
Jag jobbar på andra sidan staden
och restiden är lång kommunalt,
men det fi nns fl era resealternativ
och gott om möjligheter. Hit
ringer försäljarna månatligen och
erbjuder bredband och telefoni
med god kapacitet till lågt pris,
vilket gör att om man som jag
har datorn som arbetsredskap
kan jobba hemma. Dessutom
erbjuder alla leverantörer mobilt
bredband med perfekt täckning
och hög hastighet.
Dock varnar man ju nu om att
livslängden förkortas högst väsentligt
i storstadsmiljö. Därför
begav jag mig ut på landsbygden.
I MIN VILLA I EN BY i nordvästra
Jämtland fi nns det inte någon
möjlighet till fast bredband och
endast en leverantör har täckning
med mobilt bredband. De
säljsamtal man månatligen får hit
handlar om böcker, strumpor och
kalsonger.
Bussförbindelse fi nns naturligtvis,
en tur in till staden på
morgonen och en hem på kvällen.
Dock hinner man bara vara i
staden drygt 4 timmar så arbete
med kommunal resa är svårt.
Närmaste butik och bank hittar
jag på 4,5 mils avstånd.
Hit ringer naturligtvis inga försäljare
av vare sig fast eller mobilt
bredband eller telefoni. Det kan
dock bli roliga samtal ibland då
jag har mitt Stockholmsnummer
vidarekopplat till Jämtland. Då
kan jag bli lovad guld och gröna
skogar. Det roliga är att när jag
påpekar var jag befi nner mig vill
de normalt ändå inte ge upp, utan
vill knyta mig till avtal trots att de
bevisligen inte kan leverera.
Ute på landet fi nns dock
livskvalitet och jag har under
perioder haft möjlighet att jobba
härifrån. Dock är hastigheten för
lågt på det mobila bredbandet för
att det skall vara tillfyllest.
Förstår inte skillnaden nu mot
när televerket automatiserade
telefonin i Sverige på 1950–60 talen
med målet att alla fastboende
skulle ha fast telefon vilket man
ju uppfyllde.
NU MED SÅ MÅNGA tjänsteleverantörer
verkar allt vara fokuserat
på tätorten och inget blir över till
glesbygden. Visst hade det väl varit
smart om man hade möjlighet
att leverera åtminstone mobilt
bredband med hög hastighet till
glesbygden.
Det är ju glesbygden som drabbas
av att lantbrevbärarna inte
längre lämnar ut pengar med
mera, likaväl som det är de som
behöver datorn för att kunna
sköta de tjänster som fi nns elektroniskt.
De skulle kunna spara
mängder av mil i resande, framför
allt med tanke på all nedläggning
av bensinmackar.
Vad gör Post- och telestyrelsen?
Regeringen? Sover?
Om vi underlättar boende i
glesbygd slipper vi ökade utsläpp
överallt och minskar trycket på
infl yttning till tätorter.
Var ska jag bo? Här eller där?"

PER-OLOF JANSSON
Bandhagen och Föllinge

en ny sorts cykel...

Publicerad 2009-08-29 11:21:17 i ,

...håller på att lanseras med buller och bång i tv och tidningar. Det är enorma annonser just nu för denna "Lifebike". Den är elektrisk så den är ju enormt bra för miljön. Men jag menar en sak, är inte en sån där cykel enormt stöldbegärlig? Jag skulle aldrig köpa en sån cykel och ställa den på stan, jag tror att en sån cykel skulle va enormt häftig för en tjuv att sno. Sen så undrar jag lite över priset, 10000 kr, det är ju lite väl mycket för en cykel. För de pengarna kan man ju köpa en bra bil elle en bättre moped.

den här skivan är så go...

Publicerad 2009-08-28 23:30:25 i ,Den här skivan är så jävla bra......jag har lyssnat på denna hela kvällen, och jag är bara ett enda stort leende efter att jag har hört klart på den. Jag gillar verkligen Timo´s versioner av andras låtar. Han ger dem verkligen ett nytt liv.

en bra kokbok...

Publicerad 2009-08-28 22:56:30 i ,

...det är denna kokbok, den är helt underbar. I denna kokbok så hittar man recept som är mer för fest och finare middagar. Jag har fått massor av inspiration från denna. Helt klart måste jag bara rekommendera den.
vad i hela världen...

Publicerad 2009-08-28 22:53:46 i ,

....jag såg att det var över 40 pers som har läst min blogg ikväll. Det är ju lite fler än de 5-6 som brukar läsa denna sköna lilla blogg. Om det nu är så många som läser min blogg, då vore det ju kul om NÅGON kunde lämna en liten kommentar. Jag skulle bli så glad då...:)

att laga mat....

Publicerad 2009-08-28 22:50:17 i ,

...det är verkligen något jag verkligen älskar. Det är också en rätt så stor hobby för mig. Jag gillar att leta upp recept till maträtter som jag aldrig har lagat förrut. En sån rätt gjorde jag ikväll, och den blev så god. Ikväll gjorde jag "Pocherad torsk med Pepparrotssås". Det blev verkligen hur gott som helst. Jag blev enormt glad över att torsken smakade så bra, för jag brukar inte gilla torsk annars. Men att pochera den, det gör att den blir godare.


det är kanske inte världens bästa bild, men fan va gott det blev..:)

fredaggg....

Publicerad 2009-08-28 16:38:09 i ,

Rätt skönt faktiskt att det är Fredag, det är ju helt klart den bästa dagen på hela veckan. Ska ta och städa nu, och denna skiva med Blender, den är helt underbar att städa till. Man blir så glad av den......

det gick bra för Foppa...

Publicerad 2009-08-28 11:13:56 i ,

Snacka om kul nyheter att läsa, detta om att Peter Forsberg spelade en hel match med Modo i en träningsmatch. Modo vann med 2-1 och Peter spelade nästan hela matchen. Dock så gjorde han inga poäng, men vad gör det, han säger ju att kroppen och särskilt foten svarade bra. Det låter enormt kul. Nu kanske man vågar hoppas på en comeback i Elitserien..:)

vad vi är tråkiga i sverige...

Publicerad 2009-08-28 10:42:53 i ,

...på många sätt. Vi har så enormt många föbud mot olika saker, så att man inte orkar hänga med i allt. Vi är helt klart ett väldigt stelt folk. Jag följder med intresse den senaste rökdebatten i medierna. Där står det att vi ska stifta ett förbud mot att röka på en arbetsplats. Det ska inte va tillåtet att röka på arbetstid. Det är i och för sig en rätt bra lag, för inom vissa arbeten så ska man bara inte röka. Jag tänker först och främst på vårdyrken. Där ska de va totalt rökförbud. Men samtidigt så gör detta med rökningen, att folk kanske jobbar bättre, om de får röka och koppla av en liten stund. Sen så gillar jag inte den häxjakt nästa som är på rökare. De får knappt röka någonstans längre, det är trots allt folk som röker, och de borde få röka, inte bli förföljda.

jag säger GOD NATT...

Publicerad 2009-08-28 01:29:52 i ,

...med en riktig klassiker med Mauro Scocco. För övrigt så är denna låt en av hans allra bästa. Den beskriver verkligen hur sjukt jobbigt det kan va att va singel och verkligen längta SJUKT MYCKET efter kärleken....

en grymt bra intervju med Mauro

Publicerad 2009-08-28 01:23:51 i ,

Det är inte ofta man får chansen att läsa en bra intervju med Mauro Scocco, som för övrigt är en sjukt stor husgud hos mig. Men denna intervju i senaste nummret av Nöjesguiden är grymt bra.Mauro och texter...

Publicerad 2009-08-28 01:14:00 i ,

Jackie jag tror att du förstår den där tiden satte spår det kanske låter banalt men jag saknar dig så…”
Texteraden ovan är från Ratata låten "Jackie", och det finns nog ingen textfras som jag kan känna igen mig i, så som just den ovan och ur den låten.

topp 3 bästa live klipp med Roxette...

Publicerad 2009-08-27 23:31:50 i ,Detta klipp kommer helt klart på FÖRSTA plats på min lista över de bästa live klippen, man kan hitta med Roxette på youtube.com. Alltså varje gång jag ser detta klipp så får jag gåshud av allsången som publiken ger. Det är helt sjukt va de sjunger med och kan texterna till låten "Fading like a flower". Men det är inte konstigt att de kan texterna till Roxettes låtar, för Marie och Per är enormt populära i sydamerika och just Argentina. För på den tiden, runt 1991, så var det inte så många stora västerländska band som turnerade i sydamerika.
Detta klipp är helt oslagbart att titta på. För detta är första gången på många år som Per och Marie står på en scen tillsammans och framför "The Look" live. De har gjort några uppträdanden förrut, men då har det varit playback, så det gills inte riktigt tycker jag. Men det är så underbart att se Marie till vänster om Per i detta klipp. För jag trodde inte denna stund skulle komma. Hon sjunger förvånansvärt bra i detta klipp. Jag tror det är kärleken till publiken som gör att hon orkar uppträda. Helt klart är detta klipp nummer TVÅ på min lista.
Jag har alltid älskat att lyssna på när Per och Marie framför denna låt live. För de gör den i det akustiska formatet, och jag gillar denna version av denna låt bättre. Jag tycker att texten kommer mer till sin rätt i detta format. Sen måste jag säga att detta klipp är något utöver det vanliga. Jag får helt klart rysningar i huden, när man ser alla tändare i publikhavet. Helt klart saknar jag tändarna på konserter nuförtiden. Mobilerna har ju tagit över idag, men det är inte lika samma grej tycker jag. Sen så va denna konsert i Zurich, nog något av höjdpunkten för Per och Marie. För när de gjorde denna konsert, då stod de verkligen på toppen av deras karriärer som "Roxette". Denna konsert sändes live över större delarna av Europa. Det var inte så vanligt att ett svenskt band fick den äran, så helt klart var det en stor dag för Marie och Per. Sen så blev det inte en helt vanlig konsert heller, utan en av deras bästa någonsin som Roxette.

alla allsvenska lag borta...

Publicerad 2009-08-27 22:43:00 i ,

...från allt som heter spel ute i Europa. Senast så var det Elfsborg som ikväll faktiskt vann mot Lazio, vilket i sig inte är dåligt på något sätt. Men det spelade ingen som helst roll, för de är ändå borta från kval till Europa-cupen. För de förlorade borta mot Lazio. Elfsborg var tvingade ikväll att vinna med minst 3 mål, men herregud va svårt de har att få bollen i mål. De hade chans på chans, men de missade hela tiden. Jag fattar inte varför svenska elitlag har så förbannat svårt att sätta bollen i mål. Det håller inte att ha miljoner chanser varje match, men ändå aldrig sätta dem. De svenska lagen i allsvenskan är verkligen sjukt dåliga.

killarna i Killinggänget goes "dramaten"

Publicerad 2009-08-27 12:59:04 i ,

Denna höst är ju lite historisk på ett sätt, för killarna i Killinggänget kommer att sätta upp en pjäs på Dramaten i Stockholm. Jag tror att detta kan bli enormt bra, så jag ser med spänning fram emot vad dessa "tokstållar" kommer hitta på...:)

campingen i Falun går bra...

Publicerad 2009-08-27 12:52:31 i ,

Det är kul att det går bra för campingplatsen vid Lugnet i Falun. Det är en enormt fin plats och jag kan verkligen rekommendera detta ställe för folk som vill campa vid en fin plats. Jag hade själv mamma och pappa på besök i sommras, och de va också ute med husvagnen, och de bodde någon dag vid campingplatsen här i Falun. Jag måste säga att jag blev enormt glad över hur fint det var där. Så det är ju kul också att efter denna rätt så kassa sommar, så är det kul att läsa om att det går bra för dem.

hur JÄVLA DUM får man bli...

Publicerad 2009-08-27 12:42:55 i ,

Alltså, så här är det, en gång för alla. Har man inte pengar för att betala sina skulder, då tar man INTE SMS-LÅN för att kunna betala tillbaka. Man gör så, att man tar kontakt med fodringsägarna eller kanske kronofogden och gör upp en betalningsplan. Självklart så kommer man att få lite mindre pengar att leva för, men det ett en smäll man får ta. Jag tycker VERKLIGEN inte synd om denna tjej, som man kan läsa om i Expressen idag. Hon är en mamma med flera barn, som inte har råd att betala sina räkningar. Istället för att at itu med saken, så tar hon sms-lån. Alltså, hur dum får man bli?

Foppa spelar ikväll...

Publicerad 2009-08-27 12:34:39 i ,

Ikväll kommer troligen Peter Forsberg att spela en träningsmatch med Modo hockey. Tydligen så tycker han att kroppen svarar bra på träningen, och så känns foten bra. Så ikväll spelar Peter en match för första gången på bra länge. Jag hoppas och håller tummarna för att det kommer gå bra för han. För jag tror att Peter har fortfarande mycket ogjort på hockeyrinken. Det vore ju kul om han kunde komma tillbaka en sista gång, och visa att han är världens bästa spelare.

denna lyssna jag på nu....

Publicerad 2009-08-26 17:34:06 i ,

Jag är ju ett stort fan av Gyllene Tider, och deras debutskiva som kom 1979, det är verkligen en pärla bland alla skivor som GT gav ut. Den är helt klart rätt annorlunda, på det sättet att den låter rätt "rå" och "skitig" mot deras nästkommande skivor. Men detta berodde ju rätt mycket på att punken, influerade Gyllene TIder enorm mycket. Sen är texterna på denna skiva rätt så annorlunda mot hur Per Gessle skrev låttexter sen. Jag gillar verkligen denna skiva, mycket för den ärlighet som finns i låtarna. Sen så måste jag säga, att för att vara en debutskiva, så är den enormt stark. Många av låtarna på denna skiva, har ju senare blivit odödliga hits. En liten anekdot, det är ju låten "Flickorna på TV2" blev en hit. Det var inte planerat att just den låten skulle bli en hit. Den släpptes som b-sida till låten "Himmel no 7". Det var tänkt att sistnämnd låten var den som skulle blivit hiten. Men dj´s runt om i landet vände på skivan, och började spela b-sidan istället.

det gick ju vägen...

Publicerad 2009-08-25 23:19:50 i ,

....för tjejerna i första matchen mot Ryssland. Det var enormt kul att se att de vann första matchen enkelt med 3-0. Detta va faktiskt en rätt så historisk match. För de har inte vunnit öppningsmatchen i ett stort mästerskap på 12 år. Så det var ju skönt att denna dåliga trend va bruten. Jag hoppas att detta va matchen där allt släppte för tjejerna, och att de kan spela avslappnat i resten av turneringen. Dock så är det en lång turnering, och allt kan hända. Men jag hoppas att de går långt.

ikväll GÄLLER det...

Publicerad 2009-08-25 14:02:10 i ,

Ikväll så lirar det svenska damlandslaget sin första match i EM i fotboll. Jag hoppas att de vinner och får den braiga start som de behöver i denna turnering. För mig så känns det som att detta är tjejerna stora stund att bevisa, att de är så bra som de tror att de är. De har haft så många år på sig, att bevisa för Sverige och svenskarna, att de faktiskt kan spela bra fotboll. Men allt för ofta, så har de gjort storfiasko. Men jag hoppas att de denna gång kan bevisa motsatsen, och göra en bra turnering, och att de kan vinna guld.

dif i superallsvenskan...

Publicerad 2009-08-25 13:38:54 i ,

Det är inte sant, men det är nog sant. Mitt lag, djurgården fotboll kommer nog med allra största sannorlikhet spela i superallsvenskan nästa säsong. För som läget är nu, i allsvenskan, så kommer det inte att räcka för djurgården att vinna resterande matcher, för att klara sig kvar. Jag är så sjukt jävla förbannad på hur djurgårdens IF har spelat denna säsong. De har spelat uruselt helt enkelt. De har bra spelare, men de har verkligen inte fungerat som ett lag. Jag vet inte riktigt vad man ska skylla på, men det är nog det att laget inte har fungerat. Jag hoppas verkligen att djurgårdens sejour i superallsvenskan blir kortvarig. Jag vill inte se mitt favorilag där.

rätt fin måndag...

Publicerad 2009-08-24 12:04:56 i ,

Det är en rätt fin måndag här i falun, det är skönt. Så jag önskar alla i Sverige en trevlig dag...själv så ska jag försöka att ha en så bra måndag som det bara går.

det är en sak jag inte fattar...

Publicerad 2009-08-24 11:46:45 i ,

...och det är detta med det svenska efterspelet efter vm i friidrott. I medierna så skriver journalisterna ner den svenska vm-truppen enormt mycket. De skriver att det var så och så många svenska idrottare som underpresterade. Men vad hade de väntat sig. Vi skickade en trupp på 23 individer som knappt har haft en bra säsong bakom sig. Många var också nya på den stora arenan och hade inga meriter från stora finaler. Jag tycker det är löjligt med alla journalister som förväntade sig medaljer i detta VM. Dock så tycker jag att det var enormt många i den svenska truppen som presterade enormt dåligt. Det var ovanligt många som knappt slog sitt personliga rekord, eller ens klarade kvalen i sina grenar. Detta tycker jag att man kan förvänta sig.

en väldigt bra krönika...

Publicerad 2009-08-23 14:01:19 i ,

...av min egna favorit journalist på Aftonbladet, "Håkan Steen". Han skriver otroligt bra om musik.. Denna krönika som man kan finna idagens Aftonbladet är otroligt läsvärd....

Ur Aftonbladet 23 aug 2009

Rockens tonår är definitivt förbiBlogga om artikeln

Länka till artikeln från ditt blogginlägg - kopiera den här adressen:

 

För att komma med i listningen här behöver du också ha presenterat din blogg på Bloggportalen Läs mer här!

Aftonbladet.se ansvarar inte för det som står i bloggarna.


När nytt hinner vara nytt allt kortare tid ägnar sig popmusiken mer och mer åt sin egen historia.

Att lyfta fram det klassiska har aldrig varit viktigare än nu.

Det är talande för tiden att det härom året började debatteras hur rockens kanon ser ut, och varför.

Om någon tendens har varit stark de senaste åren är det nämligen viljan att lyfta fram det som verkligen har betytt något under snart 60 år av pop.

Alla äldre genrer har sina odödliga verk. Hur mycket som än har skapats i den klassiska världen är det alltjämt ett antal hits från 1700-talet som spelas mest.

Inom jazzen är ett album som Miles Davis ”Kind of blue” ständigt högaktuellt.

Men popens självbild har alltid varit ”här och nu”. Trots att tidningen Mojo började ges ut redan i början av 90-talet har popmusiken inbitet vägrat erkänna att den blivit vuxen. En stor del av idén med att lyssna på pop är ju att få känna sig ung.

Nu, när popen närmar sig pensionsåldern och det rasande musikflödet låter nytt vara nytt allt kortare tid vågar den till slut erkänna att den inte är någon tonåring längre.

Därmed blir det även ok att gräva ned sig i sin egen historia, hitta sina egna ”Kind of blue”.


Visst, rockkritiker har kallat ”Beggars banquet” och ”Astral weeks” klassiker ända sedan de gavs ut, men nu är det legitimt även för McCartney och Morrison att erkänna att deras nya album kanske trots allt inte är det bästa de gjort.

Åtskilliga band – från The Stooges till Human League – har på senare år hållit konserter där de spelat sin historiskt viktigaste skiva rakt av. Senast på Way Out West i helgen framförde Echo & The Bunnymen hela sin 80-talsklassiker ”Ocean rain”.

Trenden med toklyxiga jubileumsutgåvor av kända album, som den nya jätteboxen till första Stone Roses-plattans ära, är ett annat tecken.


Nästa steg kan vara att artister, möjligen i brist på egna idéer, börjar hylla andra artisters mest klassiska skivor.

Nyligen drog Beck igång projektet ”Record Club” på sin sajt. Idén är att han och olika musikerpolare samlas för att under en dag spela in ett helt klassiskt album och lägga ut låtarna på sajten.

Första projektet ligger ute nu, Velvet Undergrounds berömda ”banan-LP”. Vissa tolkningar är mer jobbigt Beck-knepiga än bra, men ”I’m waiting for the man” ”Sunday morning” får de till fint.

Kanske inte det mest angelägna en artist som Beck kan göra, men det är väldigt logiskt att han gör det just nu.

kent är magiska...

Publicerad 2009-08-23 13:52:15 i ,

...live, det är en sak som är säker. För det finns inte många svenska band som är bättre än Kent live. Jag lyssnar på en inspelning från Kents senaste Eskilstuna konsert, och det är sjukt va taggade Kent va just denna kväll. Jag tror väl att det beror lite på att de spelade på hemmaplan, och de vill visa publiken att de är kungar i stan.

DN på söndagarna...

Publicerad 2009-08-23 13:40:08 i ,

Det är verkligen en stor njutning att läsa Dagens Nyheter på söndagarna. Man bullar upp med en stor frukost, man sätter sig vid sitt matbord och framför sig så har man ett färskt nummer av Dagens Nyheter. Man ser verkligen hur tidningen är sprängfylld med nyheter och artiklar att bli lästa. Man öppnar tidningen och man ser de första artiklarna. Jag är barnsligt förtjust i att läsa just denna tidning på söndagen. För då är den extra tjock. Det är som sagt en ren njutning att läsa tidningen denna dag.

nu är "boklördag" tillbaka...

Publicerad 2009-08-22 11:27:14 i ,

Nu är den äntligen tillbaka i DN, min alldeles egna favoritbilaga, jag talar självklart om "Boklördag", sidorna i Kultur och Nöjen-bilagan till Dagens Nyheter. Det är helt sanslöst vad bra bokskribenter DN har. Det är verkligen en njutning att läsa dessa sidor varje lördag.

Jonas Isacsson...

Publicerad 2009-08-21 12:07:32 i ,

Han är verkligen en gudabenådad gitarrist. Han har lirat i skymundan i många år i musiksverige. Men han är verkligen grymt bra. Jag gillar mera hans lir på Roxette låten "Dance away".

det var synd på Emma...

Publicerad 2009-08-21 11:42:06 i ,

...att det inte gick så bra för henne i höjdhopps-finalen. Grejjen med henne, det är att hon inte är de stora tävlingarnas tjej. Hon kommer aldrig att lyckas tror jag i de stora ögonblicken. Jag tror jag vet varför hon lyckades ta vm-brons i Helsingfors. Det var för att hon hade Kajsa Bergkvist som tog upp all uppmärksamhet, då kunde Emma tävla och slå ur underläge. Nu måste hon axla allt själv. Det tror jag är dåligt för henne. Hon säger också att hon har de stora höjderna i kroppen, och jag hoppas hoppas att det lossnar för henne.

Sveriges Radio....Emma gren snackar om varför det gick åt helvete...:)

detta med svininfluensan...

Publicerad 2009-08-21 11:11:07 i ,

....är inte detta enormt uppförstorat igentligen. Jag känner att det är så, för jag känner ingen hittills som har blivit smittad. Man hör direkt inte folk prata om det på stan eller på fik elle andra publika ställen. Jag hoppas dock att inte en pandemi sprider sig, för det vore ju otroligt hemskt. Men jag gillar inte hur medierna försöker att skrämma upp folk.

detta med datorer i skolan...

Publicerad 2009-08-21 11:02:46 i ,

Jag tycker att Malin Siwe skrev en enormt bra krönika i dagens DN. Den handlade om skolan och hur man tänker kring datorer. Jag håller med henne i vad hon skrev.

Ur Dagens Nyheter 21 aug 2009

HÄROMVECKAN var Socialdemokraterna
upprörda över att friskolor har lägre
lärartäthet än kommunala och skyllde
det på ägarnas vinstkrav. I går upprördes
partiets skolpolitiska talesman Marie
Granlund över att friskolorna har högre
datortäthet än de kommunala. Så vinsten
var kanske inte allt?
För att bekämpa denna orättvisa ska
därför Socialdemokraterna skriva en ”nationell
IT-strategi” för skolan som bland
annat ska reglera ”elevernas tillgång på
digitala hjälpmedel”.
– Det handlar om att använda IT som
ett pedagogiskt verktyg för att höja motivationen,
motiverade Marie Granlund
i Ekot.
Men snälla rara, en skoluppgift är en
skoluppgift. Eleverna tycker inte den
är ett enda dugg roligare för att den
utförs med dator i stället för med penna,
block och bok. Risken med att fokusera
på inlärning genom IT är att innehållet
försvinner, att lärare och elever fastnar i
tekniken.
VISST KAN DET vara bra att kunna olika
redigeringsprogram för text, ljud och
bild. Men för nästan alla elevers framtida
yrkesliv är det viktigare att läsa bra, och
också begripa undertexter, än att kunna
klippa ihop videobitar för att använda på
Youtube eller i powerpointpresentationer.
Det är viktigare att skriva begripligt
än att kunna olika designprogram.
Datorer hör hemma i skolan. Men
att ha nationella krav på datortäthet är
en dum idé. På de skolor där det fi nns
genuint IT-intresserade lärare är det bra
om datorerna är många, för dessa lärare
kommer att använda verktyget väl i sin
undervisning. Men att tvångsfortbilda
tvekande lärare i IT bara för sakens skull
är att kasta bort pengar. De lärarna kommer
att göra ett sämre jobb när de inte får
välja det undervisningssätt som passar
dem.
SVARTA TAVLOR, pennor, papper, böcker
och datorer är bara verktyg. Inget är mer
värt än det andra. Men somliga kostar
mycket mer. Det är något att tänka på för
den som också menar att lärartätheten
knappt kan bli för hög.

det blev en rätt bra final...

Publicerad 2009-08-20 21:41:23 i ,

...trots allt. Men jag hade hoppats på att det äntligen skulle lossna för Emma Green i de stora sammanhangen. Men det blev intet igen denna kväll. Jag tycker att Emma genom hela kvällen va enormt passiv i sitt hoppande. Jag tycker att hon borde springa på mer mot ribban i nästa tävling.

men Tregaroo...tagga ner...

Publicerad 2009-08-20 20:51:11 i ,

Det var synd på att Emma Green inte lyckades bättre i höjdshopps-finalen. Hon slutade delad sjua i finalen, men jag tycker att Emma inte alls kom upp i den standard hon brukar vara i. Men ska sanningen fram, så är inte Emma någon tävlingsmänniska, för hon har alltid varit sämst när det gäller. Sen blir jag bra irriterad på hennes tränare Yannick Tregaro. Han skyllde på att Emma blev störd av Usain Bolts lopp. Men för fan, det är ju samma visa för alla andra deltagare i detta VM. Det är ju konstigt att de andra höjdhoppstjejerna lyckas koncentrera sig och stänga ute omvärlden.

Claesson utslagen....

Publicerad 2009-08-20 12:49:52 i ,

...och det var väl inte direkt någon överraskning, för snacka om korkad kille som snackar om final och medljer. Han borde verkligen komma ner på jorden lite. Jag gillar inte hans kaxighet, för han borde prestera lite bra resultat innan han börjar snacka om final och sånt. Sen så borde han ta och skaffa sig en tränare, som kan va hans bollplank och lite säga till han att inte säga så korkade saker i media.

skön kille denna Linus Törnblad...

Publicerad 2009-08-20 12:46:22 i ,Det verkar som att det har lossnat lite för de svensk höjdhopparna Linus Törnblad och Emma Green. Linus övertygade verkligen med sitt 2.30 hopp i kvalet. Han tog den höjden med lätthet, och han ser otroligt bra ut inför finalen. Kan han bara behålla fokus så kan det gå riktigt bra. Jag vågar inte tro på medalj, men man kan ju alltid hoppas, han har det som krävs helt klart.

nu är tv-hösten räddad...

Publicerad 2009-08-20 12:37:22 i ,

För mitt absoluta favoritprogram "Doobidoo" är tillbaka i September, vilket är bra kul. För Lasse Kronér som är programledare är grymt bra. Det man kan klaga lite på, det är att de medverkande artisterna och skådespelarna är samma år efter år. Det är lite trist. Det vore kul med lite nya ansikten. Men vad gör det när man har Lasse, han är ju bra.

Hanna ljungberg slutar...

Publicerad 2009-08-20 12:15:17 i ,

Verkligen tråkigt! Hanna är kanske den som mest av allt har lyft damfotbollen i Sverige. Hennes teknik och kvickhet omvände många som inte ansåg att kvinnor inte bör spela fotboll. Hon ingick i det Umeå som verkligen satsade, fick publik och sponsorer, gav tjejer mål med sin idrott. Tack för allt Hanna, du har personligen varit en av mina favoriter och jag hoppas du förstår hur mycket du har betytt för alla tjejer som spelar fotboll idag. Utan dig inget, super-umeå, ingen super-marta. Trist sätt att sluta på, men hälsan är viktigast.

Bolt och dopning....

Publicerad 2009-08-20 12:04:34 i ,

Ryktena om att Usain Bolt skulle vara dopad rasar för fullt i Berlin och VM i friidrott. Jag hoppas verkligen inte att han är dopad, men jag kan inte komma ifrån att mina tankar om detta figurerar i mitt huvud då jag ser Bolt tävla. Dessa tankar blir ju inte heller mindre då man hör att andra Jamaicanska idrottare har fällts för doping. Sen så är jag enormt tveksam till det "Jamaicanska löparundret" som härjar fritt på arenorna nu. Jag tycker det är ganska misstänksamt att de fått fram så många grymt bra idrottare på så kort tid. Lite konstigt är det....men jag hoppas att jag har fel.

vad håller folk på med???

Publicerad 2009-08-20 11:56:23 i ,

Jag fattar inte vad folk håller på med igentligen? Jag läste i DN imorse att antalet sms-lån som folk inte kan betala ökar, och att ärendena till kronofogden också ökar. Jag tycker det är helt otroligt att detta kan få hända. Man vet ju att det är enormt dumt att ta dessa sms-lån där räntan är enormt stor. Jag tycker att folk borde skärpa sig lite.

Ur DN den 20 augusti 2009

"Antalet ärenden om obetalda
sms-lån ökade med 35 procent
under första halvåret 2009.
Andelen ungdomar bland
låntagarna minskar, men de är
fortfarande överrepresenterade,
visar ny statistik
från Kronofogden.
Under första
halvåret i
år var antalet
ärenden
om sms-lån
hos Kronofogden
23 465, jämfört med
17 299 samma period
förra året. TT"

hejja Emma

Publicerad 2009-08-18 21:15:52 i ,

Jag såg att Emma Green är i final i höjdhoppet i VM. Det var enormt kul att höra. Jag hoppas att det lossnar för henne, så att hon kanske kan få ta en till vm-medalj.

tomas ledin live i Ö-vik

Publicerad 2009-08-18 14:37:40 i ,

En av sommarens höjdare för mig, det var helt klart konserten i Örnsköldsvik med Tomas Ledin. Det var en sjukt fin kväll och det blev en rasande go konsert. Det som var lite trist, det var att han va över timmen försenad, men vad gjorde det, när han gjorde en av de bästa konserter jag sett med han. Jag måste säga att han är grymt bra live.

är det regnigt ute....

Publicerad 2009-08-18 14:32:30 i ,

...då får man ta och hitta på något inomhus. Och idag så var det ju läge för att städa och fixa i ordning min lägenhet, så här efter sommarens bestyr. Samtidigt så passade jag på att lyssna igenom några gamla vinyl-singlar som jag hittade i min skivhylla. Jag började med en riktig klassiker "Sommartider" med Gyllene tider. Det är verkligen en sjukt bra sommarlåt, som kommer stå sig i alla tider. På singel-skivan "Sommartider" så finns det två grymt bra extralåtar, det är "Tylö Sun" och "Vart tog alla vänner vägen". Jag måste säga att Gyllene Tider spelade in grymt bra b-sidor till sina singlar. Den andra singelskivan jag lyssnat på sista timmen är en rätt så obskyr sak med Bruce Springsteen. Det är en singelskiva som gavs ut som promo-skiva kring släppet av hans live-box "Live 75-85". Denna singelskiva innehåller två grymt bra live-versioner av låtarna "Fire" och "For you".

de skämmer ut Sverige i VM

Publicerad 2009-08-18 11:25:00 i ,

Nu efter att VM i friidrott har pågått några dagar, så är det en sak jag tänker på mer och mer. Varför ska vi skicka en trupp på 23 friidrottare till VM, där enbart kanske 1 eller 2 har en rejäl chans att nå final? Det fattar inte jag. Jag tänker främst på de två tjejerna som deltog i mångkamp. De va ju så enormt långt ifrån en medaljplats, så att de borde inte fått ställa upp i VM. Jag tycker att vi enbart ska skicka de idrottare som är i världsklass. Sen så tycker jag att de andra ska få va hemma.

imorgon debuterar Zlatan...

Publicerad 2009-08-18 11:01:24 i ,

Det verkar som att Zlatan kommer att hoppa direkt in i startelvan i sin första match för Barcelona. Man trodde ju först att han skulle få börja på avbytarbänken först. Men nu verkar det som att tränaren vill testa Zlatan på en gång. Det är ju enormt kul, och jag hoppas att det går bra för killen. Dock är jag enormt tveksam om det verkligen kan gå bra för Zlatan i Barcelona. För det är ju ett enormt mycket bättre lag än Inter. Sen så är Barcelona ett lagbygge där man måste underkasta sig laget och inte spela "allan" och köra solorajder som Zlatan gjort tidigare. I Barcelona måste man jobba för laget, och detta är ju inget som Zlatan är bra på direkt. Men jag hoppas att han motbevisar mig denna säsong.

vad har hänt med Dif?

Publicerad 2009-08-18 10:46:13 i ,

Det är verkligen inte kul att vara fan va Djurgården fotboll just nu. För de ligger näst sist i Allsvenskan och riskerar därmed att åka ned i Superallsvenskan, det vore enormt trist. Men jag förstår inte riktigt vad det är som hänt med Djurgården denna säsong. För de gör verkligen allt fel. De har bra spelare så det borde gå åt rätt håll. Men jag hoppas verkligen att det vänder.

så skönt att va hemma...

Publicerad 2009-08-17 21:41:48 i ,

Nu har jag varit hemma i Falun, i ett antal timmar. Man kan lugnt säga att det är bra skönt. Det är klart att det är skönt att va uppe och hälsa på morsan och farsan, men efter ett tag så vill man hem till sitt. Jag har sen jag kommit hem, varit ute och löptränat lite. Det är så skönt att komma hem till sina egna löparspår.

vad säger man om Bolt?

Publicerad 2009-08-17 00:23:16 i ,

Jag satt och såg på vm i friidrott tidigare denna kväll, och då var det finalen på 100 meter herrar som upptog min tid. Det var ju ett helt sanslöst världsrekord Usain Bolt satte. Jag tror nog att det rekordet kommer stå sig i all evighet. För vem ska kunna slå det rekordet?

falun nästa

Publicerad 2009-08-17 00:21:30 i ,

Som alla kanske har märkt, så har jag varit borta ett tag nu. Har varit och besökt morsan och farsan i norrland, så jag har inte skrivit så mycket här i bloggen. Men det ska det bli ändring på nu, då jag snart är i Falun. Åker idag runt 10 tiden. Så det ska bli skönt att komma hem.

Svenskarna i friidrotts-vm

Publicerad 2009-08-16 12:21:40 i ,

Det är otroligt kul att se på friidrotts-vm, för det är enormt fina tävlingar. Jag måste passa på att berömma Berlin för en enormt fin arena som VM avgörs på. Men jag blir lite trött på inställningen som "vissa" svenska friidrottare har. Jag tänker främst på mångkamparen Nadja Casadei. Hon sa att hon är nöjd med att enbart vara på plats i Berlin. Sånt utalanden hatar jag att höra. Jag vill höra friidrottare som är med i VM för att vinna och ta guld. Jag vill inte se svenska friidrottare som är nöjda med att åka ut i försöken. Sen är jag kritisk till den enormt stora truppen som vi skickar till VM. Den består av hela 23 deltagare. Jag fattar inte varför vi ska skicka så många, när kanske en eller två stycken har kanske chans på medalj. Jag tycker man enbart ska skicka de som är i yppersta världsklass. De andra ska man stryka. Dock var det kul att se Mustafa Muhammed när han sprang sitt försök. Han gjorde verkligen vad han kunde, och sen så lyckades han ju. Han gick vidare till Final.  

jag blir nostalgisk

Publicerad 2009-08-07 23:21:09 i ,

.....när jag kommer upp till mina päron här uppe i Ångermanland. Jag blir alltid så jäkla nostalgisk och vemodig i sinnet av detta ställe. Varför är det så? Det fattar inte jag...

är i norrland nu...

Publicerad 2009-08-04 23:20:45 i ,

Har varit på resande fot nu idag, har åkt med morsan och farsan och deras husvagn upp till Sollefteå. Så nu kommer jag va här några dagar. Det är skönt att va här uppe, så kommer nog inte bli så mycket bloggande på ett tag.

en text om Eliott Smith...

Publicerad 2009-08-03 00:13:42 i ,

Här är ännu en krönika från tidningen "Sonic" som jag hittade på deras hemsida. Den handlar om singer-songwritern Eilott Smith. Han skrev enormt bra akustisk musik, dock så gick han tragiskt bort för några år sen. Men hans musik lever dock kvar, vilket är enormt skönt. I denna krönika så beskriver journalisten varför Smith var en sån enormt bra artist, och varför han är så saknad.

Han sjöng direkt till mig


 Av Pierre Hellqvist  

Steven Paul (Elliott) Smith. 6/8, 1969 - 21/10, 2003.

 
Solskenet håller honom vaken hela dygnet, han vill inte missa en sekund. Han är frisk och pigg och känner sig inte längre lika ful som förut, nu när Hon har ersatt all den där skiten som förut omgav honom.
   I låten »Pretty (Ugly Before)«, från den allra sista singeln han gjorde, är Elliott Smith för en gångs skull lycklig.
   Melodin har ett så självklart flöde att hjärtan smälter i dess väg, arrangemanget ligger någonstans mellan hans tidiga plattors enkelhet och de senare albumens mer komplexa struktur och texten är lika brutalt rättfram som på album i stil med »Elliott Smith« och »Either/Or«.
   Och nu är Elliott Smith död.
   Det bevisar inte bara att livet är skit, det betyder också att man aldrig vet någonting om någonting.

 

 

 
I våras någon gång läste jag en intervju med Elliott Smith i det amerikanska fanzinet Under The Radar (värt att spana in för övrigt, beställ nummer via www.undertheradarmag.com). I den långa artikeln pratar han om sin kamp att bli fri heroinet och om sina tidigare alkoholproblem, men att den långa avvänjningskuren hos Neurotransmitter Restoration Center, beläget i Beverly Hills, hjälpt honom bli ren. När intervjun görs har han hållit sig borta från alla droger i ett halvår och verkar ånyo sugen på att satsa på musiken. Den återuppväckta livsgnista som Elliott visade där fick mig så upprymd och glad att jag tämligen på studs försökte komma i kontakt med Elliott. Via en gemensam bekant vidarebefordrades min förfrågan till hans flickvän, men längre än så kom jag inte. I stället skrev jag en krönika till Norrköpings Tidningar som kan sammanfattas ungefär så här: »Om ni tycker det varit tyst om Elliott Smith länge beror det på att ryktena om knarkmissbruk visat sig stämma, men nu har han lämnat det där bakom sig och lär snart vara tillbaka.«
   Tjenare.
   OK, i augusti kom så den av Suicide Squeeze utgivna vinylsjuan »Pretty (Ugly Before)«/»A Distorted Reality is Now a Necessity to Be Free«, som ni kunde läsa om på min bästlista i några veckors tid härom sistens, men that's it. Det är över. Slut. Förbi. Elliott Smith kommer aldrig mer att komma tillbaka.
   Det skulle förvisso inte förvåna om det sedan länge inspelade albumet »From a Basement on the Hill« kommer att släppas postumt. Förmodligen inom en inte alltför avlägsen framtid, cynisk som skivbranschen är. Men, vad hjälper det?
   Elliott Smith tog sitt liv, vid trettiofyra års ålder. Enligt de inte supertydliga rapporter som nått oss troligen med kniv; jag vill nog inte veta så mycket mer.

 

 
Jag träffade Elliott Smith två gånger och - trots att det här var en mycket blyg och försiktig kille som inte direkt kastade sig i famnen på en, eller just därför - tyckte väldigt bra om honom.
   Med sin lågmälda framtoning, sitt synnerligen långsamma sätt att prata (som att han fick tänka efter extraordinärt länge för att hitta rätt ord och rätt sätt att formulera dem), sitt fårade, slitna ansikte och den talande Tjuren Ferdinand-tatueringen på höger arm väckte han uteslutande sympati.
   Det gör alltid ont när människor man tycker om går bort. I synnerhet när de är unga. Speciellt smärtar det när personen ifråga har betytt en massa, i egenskap av vän, anhörig, arbetskamrat eller, som i det här fallet, popartist. En bit av en själv faller bort. Annat kanske tillkommer, ibland bra saker, men det blir aldrig mer detsamma. Och man lär sig, om och om igen, att man ska vara rädd om de goda människor som man möter. Åtminstone försöka tänka så, alltså innan och inte bara efter.
   Elliott Smith var en av de artister som i min värld betydde lite mer än de flesta andra. Under en rad år i mitten och slutet av nittiotalet var han förmodligen den artist som jag lyssnade allra mest på. Han var en av de goda. En av de bra. En av de som fattade hur det är att vara människa. Mer exakt: hur det är att vara en trasig och värdelös människa, i alla fall känna sig som en. Någon som alltid är utanför, som aldrig räcker till, som jämt fuckar upp. Elliott Smith artikulerade i sina sånger tankar och känslor som jag själv inte kunde hitta ord att uttrycka.
   Han var ingen nonchalant vinnare som The Strokes, ingen dryg uppkomling som Ryan Adams (som med tanke på senaste kalkonen »Rock'n'Roll« inte har en anledning i världen att vara stöddig så värst länge till) och ingen aningen manierad effektsökare som Conor Oberst. Han ville helst av allt, likt sin försynte idol Ferdinand, vara osynlig. Och kom rätt långt på det. Trots att hans texter var utlämnande blev det aldrig smaklöst eller plumpt, det kändes inte för en sekund kalkylerat. Han skrev aldrig på näsan, där fanns jämt utrymme för tolkningar och lyssnarens egen fantasi. Att skriva låtar var bara hans sätt att bearbeta sina egna erfarenheter, tillkortakommanden, laster och besvikelser. Det var för honom en nödvändighet. Ett sätt att gå vidare.
   Hans akustiska, smygande visor, sjungna med den karaktäristiskt nästan viskande rösten, var för det mesta sorgsna men också fulla av skönhet och den strimma av ljus som det vi kallar hopp, i vilken form det än må vara, ändå inger.
   Jag kan gilla, beundra och till och med älska en massa artister av en mängd olika anledningar. Men de som ligger mig allra varmast om hjärtat, alltså de som varit kapabla att rädda mig ur jobbiga känslolägen och svåra situationer, är sådana som har sjungit direkt till mig. Ibland så pass att jag inte orkat lyssna, ibland så pass att det är det enda jag har kunnat göra månader i sträck - mellanlägen har knappast existerat.
   Och, om ni inte förstått det redan, Elliott Smith sjöng direkt till mig.

 

 
Han kom in i min värld 1995. Polare Per hade hittat Elliotts självbetitlade andra album i skivaffären Freak Scene i Stockholm och skrev om sitt fynd i ett brev till mig på ett ännu mer exalterat vis än vad som normalt var fallet när Per vaskat fram guld. Sålunda såg jag snart till att införskaffa skivan och greps på en gång av öppningsspåret, den nakna rysaren »Needle in the Hay«. Sparsmakad i formen med en plockande gitarr som sakta men säkert trissar upp spänningen, i takt med att det alltmer sammanbitna berättarjaget närmar sig sitt mål:

»Now on the bus
nearly touching this dirty retreat
falling out 6th and Powell a dead sweat in my teeth
Gonna walk walk walk
four more blocks plus the one in my brain
down downstairs to the man, he's gonna make it all OK«

 

 

 
Gesterna och medlen var små, men den dramaturgiska effekten stor. Över huvud taget föll jag handlöst in texternas värld av barer och de slagna och förlorade karaktärer som till synes planlöst driver förbi. Man kan säga att jag vid denna period i mitt liv, då jag bodde i Göteborg, lätt kunde identifiera mig med dem. Trots förnämliga vänner och fantastiska fester fanns där en vilsenhet, förvirring och tomhet, som jag aldrig förmått sätta fingret på men som »Elliott Smith«-plattan definitivt gav röst åt. Bara det gav viss lindring. Man ska aldrig underskatta musikens helande kraft.
   Elliott fortsatte med 1997 års lika lysande album »Either/Or« att vara mer än en favorit, snarare skulle jag vilja beskriva honom som en förtrogen - någon som jag lyssnade och litade på. Hans avskalade, enkelt inspelade låtar behövde aldrig kämpa för att komma in i det allra innersta, det var som att de redan fanns där.
   Detta ville jag på något vis berätta när jag för första gången träffade honom, för Sound Affects räkning i källaren på rockklubben Studion i Stockholm sommaren 1998 (där han senare samma kväll gjorde en i dag närmast mytomspunnen spelning, helt rättvist så), några månader innan hans första album, »XO«, på stora DreamWorks gavs ut. Men jag tordes aldrig.
   Fast vi kom att prata en hel del om självdestruktivitet.
   Jag brukar inte gilla att försöka ta reda på snaskiga detaljer när jag intervjuar folk, särskilt inte sådana jag respekterar djupt, och det var nog heller inte orsaken till varför ämnet fördes på tal. Det var nog mest för att jag brydde mig om killen som sjöng direkt till mig. Jag ville helt enkelt försäkra mig om att han inte var så pass sargad som hans texter kunde ge sken av. Han sa sig nu vara ren från droger, och la till:
   - Jag tror inte människor har för avsikt att vara självdestruktiva, inte i regel. Självdestruktiviteten, i vilken form det än är, gör dem lyckliga för stunden men är samtidigt skadlig för dem. Inte nödvändigtvis droger. Det kan vara en person man älskar, men som behandlar en illa. Eller en person som behandlar en väl, men sköter sig själv illa. Det kan vara vad som helst. Någon som hatar sitt jobb och inte låter sig själv göra vad han eller hon egentligen vill göra. Jag försöker inte skriva låtar om självdestruktivitet eller droger specifikt, utan mer om beroende och valmöjligheter.
   - Till mina sånger kan jag ha en relation. Med droger fungerar det inte. Med låtarna kan jag gå igenom olika stadier. Jag kan vara glad eller uppspelt över dem. Eller missnöjd när de inte är perfekta och därför skriva fler för att det kanske blir bättre nästa gång. Och ändå märker man, igen, att låtarna inte blir bättre och man skriver fler... som en cykel går det runt, runt. Men att ta droger är inte som en cykel, förutom att det är repetitivt. Och droger leder bara neråt.

 

 
Elliott Smith var genuint ointresserad av offentlighet och trivdes alldeles uppenbarligen inte särskilt väl med att bli intervjuad.
   Och värre skulle det bli, vid den här tidpunkten hade nämligen en smärre Elliott Smith-hype brutit ut. Plötsligt var han på allas läppar i indiesvängen. Dessutom hade han Oscar-nominerats för sin musik till Gus Van Zants film »Good Will Hunting« och tycktes komma allt närmare ett stort kommersiellt genombrott.
   Albumen som följde, 1998 års »XO« och »Figure 8« från 2000, blev jag aldrig riktigt engagerad i. På dessa skivor övergav han den nakna singer-songwriter-svärtan till förmån för mer välproducerad och flott orkestrerad pop. Det var skickligt och snyggt, och jag förstod varför det var ett måste för honom att ta sitt koncept till en ny nivå. Men samtidigt gick delar av den förut så påtagliga nerven förlorad i lagren av eleganta arrangemang, delikata pålägg och alla andra möjligheter som dyra studios och en massa inhyrda musikeress oundvikligen för med sig.
   Det var i samband med »Figure 8« som jag träffade honom andra gången, ute på Arlanda, väldigt kort, för en intervju till Metro. Han var inte mer lättintervjuad nu och av leendet som ändå tittade fram då och då två år tidigare märktes ingenting. Han var absolut inte otrevlig, bara trött, rentav ledsen, över att behöva flänga runt som han gjorde. Han sa:
   - Framgång innebär fler möjligheter. Och möjligheter, speciellt i den här branschen, kan innebära flitigt resande - vilket gjort att det blivit svårare för mig att hålla kontakten med vänner och familj vid liv.
   I Under The Radar-artikeln framkommer att det var efter »Figure 8«-turn»n som han åter trillade in i olika former av missbruk. I princip det enda man kunde läsa om Elliott Smith under 2001 och 2002 var internetrapporter från slarviga eller bara rent underliga spelningar som han gjort, med förvirrade mellansnack och glömda textrader. Ingenting blev bättre av att han omhändertogs av polisen efter att ha bråkat med ordningsvakter vid med en Beck- och Flaming Lips-konsert i Los Angeles förra året. Det cirkulerade också rykten om att han hittats omtöcknad med en spruta i armen på en klubb i LA-stadsdelen Silverlake.
   Det såg inte så vidare ljust ut.

 

 
Under The Radar-intervjun ingav hopp om att den oroväckande trenden hade brutits, och så kanske också var fallet. Än är det väl få, om någon, som vet motivet och bakgrunden till det som hände.
   Men intressantare än att spekulera kring det och rota i en privat tragedi är att lyssna på hans musik. Köp »Pretty (Ugly Before)«-singeln (www.suicidesqueeze.net) eller vänd er till »Elliott Smith« eller »Either/Or«. Mer än någon annan artist jag träffat, tror jag, ville Elliott Smith att musiken skulle få tala för sig själv. Vilket den också gjorde.

att lyssna på musik mitt i natten...

Publicerad 2009-08-03 00:07:53 i ,

Varför är det så att en viss typ av musiklyssnande är bättre än annat? Det är något jag ibland kan tänka på. Ta till exempel just nu, då jag lyssnar på låten "Hem till Stockholm" med Mauro Scocco. När jag lyssnar på denna låt just nu, då får jag ett inre lugn som jag inte känner då jag lyssnar på denna låt mitt på dagen. Är det så att nattens lugn, gör att vissa låtar låter bättre på natten eller?

en bra text om Mauro

Publicerad 2009-08-02 23:44:46 i ,

Det finns ju en tidning som heter "Sonic" och som skriver om musik i alla dess former. I den tidningen kan ni läsa om allt mellan singer-songwriter pop till heavy metall. Men på deras hemsida, så kan man läsa deras krönikor som de publicerade endast på deras hemsida. Det är enormt kul läsning, för de är grymt bra skrivna. Jag läste ikväll en krönika om min favorit artist, Mauro Scocco. Jag tar mig friheten att publicera den krönikan här på min blogg, så att alla kan läsa den. Jag hoppas att ni ska gilla den, och Billy Rimgard, som skrev den, han är helt klart en otroligt bra musikjournalist.


Leve monarkin! Ge Mauro en tron!

av billy rimgard


"Jag drog ett hjärter ess, det var mitt enda kort. Jag satsade allt jag inte borde ha gjort. Det måste varit smärtsamt att stå och se på när den man älskar släpper en ny samlingsskiva.
Men se på Billy Rimgard, han har kvar att ge.

 

 

 

En musikskribents främsta uppgift är förmodligen att entusiasmera, att agera ciceron i den lummiga skivdjungeln och någonstans på vägen få folk att upptäcka musik som de kanske inte visste att de ville upptäcka. Tänk, så ironiskt egentligen, att jag då vill ha den enda artist som jag skulle ta gift för - den enda artist som aldrig svikit mig - alldeles för mig själv. Men det är som i en agentfilm. Information lämnas på en need-to-know-basis och de flesta diskvalificerar sig från vidare information när jag tar upp tråden för att försöka få dem att upptäcka det.

 

Vi pratar förstås om Mauro Scocco. Jag tror inte att jag känner någon som har förstått Mauro. Om jag tar upp honom till diskussionen så börjar folk vanligtvis sjunga refrängen till »Sarah« och då avbryter jag direkt. Detta handlar om need-to-know-basis. Inget har någonsin handlat om så mycket need-to-know-basis som mitt förhållande till Mauro Scocco.

Börjar man prata om »radiopop« så förtjänar man inte att veta vad det här verkligen handlar om och därför har jag lyckats hålla det här privat, utan att blanda in vänner, kollegor eller familj i Scoccos musik. För han är ju killen. Han är killen jag längre än till någon annan vänt mig när allt varit åt helvete, när jag satt som sjuttonåring på gymnasiet och försökte skriva uppkäftiga musikartiklar som bara blev refuserade (för att de sög, verkligen).

Vill man att jag ska presentera min Mauro (den Mauro som framstår som, ni vet, sveriges-största-popstjärna-alla-tider-Mauro) krävs ett genuint och uppriktigt intresse. Jag bryr mig inte om något annat än en helhjärtad satsning. Man måste åtminstone har varit uppe letat efter rester av luggar på Östra Real för att jag ska ta satsningen på allvar. För det här är ju musik jag vill hålla för mig själv.

 

 

Mauro är nu aktuell med samlingen »La Dolce Vita (det bästa 1982-2003 - i eget urval)«. Det är både en ljuvlig och hemskt dubbelskiva att lyssna på, men alla hemskheter har jag förstås mig själv att skylla. Att spela »La Dolce Vita« är som att gå genom mitt liv, nagelfara detaljerna, minnas ansiktena, förnimma dofterna. Herregud, det här är låtarna som jag tog mig igenom de värsta stormarna med, det här är rösten som på ett sätt som ingen annan i min skivsamling alltid har tyckts tala just bara för mig. Så många sömnlösa nätter finns sammanfattade på »La Dolce Vita« att det ibland kan bli riktigt otrevligt.

Visst, jag har alla album som låtarna är hämtade ifrån. Jag tar fram och lyssnar på dem regelbundet för att inte låta mig glömma vem som räddade mig. Men det blir ändå mycket jobbigare på en samling som denna, eftersom alla de där låtarna som spelades sönder och samman kommer med så koncentrerade, så intensiva. Det är en »best of Mauro« men en »worst of Billy« och visst är det lite tråkigt att inte kunna lyssna utan att behöva konstatera det. Men som Mauro själv säger: »Det var inga förlorade år/Nej nej/Jag kommer aldrig se det så/Nej nej«.

 

Att denna krönika brister i såväl struktur som poäng har sina förklaringar. Mauro är större än strukturer och poänger. Jag hade en bild på honom på min vägg förut. Han satt på en stor tron och såg allvarlig ut. Det är så jag vill ha Mauro: På en jävla tron. Ratatas »En timmes panik« är den bästa poplåt som ett svenskt band har skrivit och då ska man sitta på en tron.

Jag var med i ett band runt 1995. Morgonen Därpå hette vi och gjorde musik som lät exakt som Mauro. Diesel Music nobbade oss. Huruvida mp3:or fortfarande finns bevarade tänker jag inte avslöja.

 

Nå, tillbaka till ämnet. Under åren som gått har Mauro allt mer och mer framträtt som en av de mest respektabla männen i det här landet. När jag tänker efter kan jag inte dra mig till minnes ett enda klavertramp som han har gjort under de här åren (några nödrim här och där undantagna). Han har alltid fört sig med stil och med klass och varit precis så cool som de flesta artister önskar att de vore men som alltid hamnar på Fortet för eller senare än då. Mauro är snygg, har elegans och ett stort, stort hjärta. Som sagt. Han ska sitta på en tron.

 

I »Söndagsöppet« i SVT för några år sedan satt Mauro Scocco i soffan bredvid Ayo. De hade samarbetat på skiva och fick nu frågan hur de först hade träffats. »På en bastuklubb på Söder,« svarade Mauro, och publiken vågade inte skratta. Jag låg och vred mig hemma på vardagsrumsgolvet men så cementerad var bilden av den sorgsne Mauro som sjunger om alla ensamma att studiopubliken inte vågade skratta. När jag förra hösten uppfyllde en pojkdröm i och med att jag intervjuade Mauro Scocco och Johan Ekelund för Sonic apropå Ratata-samlingen som släpptes frågade jag i slutet av intervjun om det var något de tyckte att vi borde prata om som jag inte hade tagit upp. »Johans könsbyte«, svarade Mauro. Haha, jag börjar reflexmässigt att skratta bara jag skriver det här. Förstå vilken kille! Klart han ska ha en tron.

 

»La Dolce Vita« är en summering av smått fantastisk karriär. Varje låt skulle kunna ha varit en singel, och då är detta en samling utifrån personligt urval och inte någon tam »the hits«. Mauro står för något unikt. Han står för integritet och god smak, saker som inte ens finns i vokabulären hos Big Brother-Linda, Dilba-Martin eller någon av de andra dussinkändisarna som rör sig i det offentliga rummet idag. Dessutom snodde GES hela refrängen till »När vi gräver guld i USA« från Ratatas »För varje dag«. Jag är bitsk när det kommer till att försvara Mauro. Han är helt enkelt en kille att vara väldigt avundsjuk på. Jag skulle ta kulan för honom. Även om det ibland gör ont."

vad min blogg går ut på lite...

Publicerad 2009-08-02 23:41:05 i ,

Jag hade ju ingen aning om, vad min blogg skulle komma att handla om, när jag startade den för snart 1 år sen. Det jag hade i tanke, det var ju att skriva om mitt liv, och vad som händer kring min person. Men som alla kanske märkt, så har min blogg blivit enormt musik och sportinriktad på sista tiden. Men den har framför allt kommit att handla om musik, men det är ju också ett av mina stora intressen, så jag kommer nog att fortsätta skriva om musik. Jag ser min blogg lite som en guide i det enorma flöde av musik därute. Då tänkte jag att jag skulle tipsa om bra musik, och sidor på nätet om musik.

jag får tårar i ögonen...

Publicerad 2009-08-02 19:59:04 i ,

...när jag hör låten "Back in your arms" med Bruce Springsteen. Det är en rätt så obskyr låt, som enbart finns att finnas på "Tracks"boxen, men den är helt klart värd att leta upp. För mig så är detta en av hans starkaste ballader genom alla tider. Jag fattar inte varför Bruce inte släppte denna låt som singel, för den är så stark. Det som berör mig så mycket med denna låt, det är på det sättet Bruce sjunger, han sjunger med en sån passion och styrka i denna låt. Sen så är texten enormt stark, man får gåshud när man läser texten medans man hör melodin. Jag får helt klart rysningar av denna låt.en bra guide in till Bruce musik...

Publicerad 2009-08-02 19:30:03 i ,

...det är "Tracks" boxen av och med Bruce Springsteen. Denna box består av 4 sprängfyllda cd-skivor med en enorm mänga otroligt bra låtar. Boxen spänner över hela hans karriär. Det är lite ballt att man har tagit med låtar från den första provspel-
ningen som Bruce gjorde för John Hammond på Columbia records. Där hör man hur otroligt bra Bruce lät i unga år. Man hör riktigt hur hungrig han låter när han spelar upp sina låtar. Helt klart är denna box en guldgruva för fans av hans musik. Men jag skulle också rekommendera den för nya fans som nyss har upptäckt hans musik.

sååå skön söndag...

Publicerad 2009-08-02 16:05:32 i ,

....det har varit en så skön söndag idag. Va ute i solen me Linda, och så bara softade vi på stranden lite. Det blev en liten cykeltur runt Tisken och lite till också. Snart så kommer morsan och farsan förbi och gästspelar här hos mig. Det ska bli kul. Jag kommer att dra med dem norrut sen. Det ska bli kul, har inte sett mina päron på ett tag.

är inne i en U2 period...

Publicerad 2009-08-02 12:26:05 i ,

...så när jag allt för oftast hamnar på www.youtube.com, så har jag letat bland alla hundratals klipp med denna fantastiska irländska grupp. Ett av de bättre är detta klipp som ni kan se nedan. Där spelar The Edge och Bono låten "Van Diemens land" från den mycket underskattade skivan "Rattle and hum". 

driving one of your cars...

Publicerad 2009-08-02 11:55:27 i ,

...med Lisa Miskovsky är en sjukt bra låt. Jag lyssnar på den nu, och man får lusten att sätta sig i en bil och köra fort som bara satan, då man hör denna låt. Man kan lugnt säga att detta är den ultimata billåten.

vilken söndag....

Publicerad 2009-08-02 11:19:45 i ,

...det är i Falun idag, det blir nog att dra ut och vara så mycket jag kan i solen idag. För det gäller ju att passa på, medans det är soligt och varmt.

den här skivan lyssnar jag på nu...

Publicerad 2009-08-02 01:33:59 i ,Det finns vissa skivor här hemma hos mig, som spelad oftare än andra skivor. Detta är en sån skiva. Det här är Elin Sigvardsson, som spelar en skön singer-songwriter pop med en röst som går rakt in i hjärtat på mig. Av någon anledning så brukar jag oftast spela denna skiva på nätterna. Men den passar så bra ihop med nattens mörker och dess otroliga stillsamhet. Denna skiva passar att ligga och mysa till också. Helt klart är detta en debut som verkligen gav mersmak fö rmig. För sen jag hörde Elin första gången, så har jag följt hennes karriär mycket. Dock så har ingen av hennes nästföljande skivor blivit lika bra som denna.

när U2 va som bäst...

Publicerad 2009-08-01 12:23:32 i ,

Kolla in trailer till U2´s live-dvd "Under a blood red sky", den är helt magalös. Jag rekommenderar verkligen denna dvd till alla som gilla U2.

Seinfeld gör "smyg-comeback"

Publicerad 2009-08-01 12:13:05 i ,

Kanske det ändå händer, att Jerry Seinfeld och de andra i komedi-serien "Seinfeld" gör comeback. Det ryktas om det iallafall. Tills dess så vill jag bjuda på en kavalkad av mina favorit-sekvenser från serien.

sååå grymt bra gjort av Tessan

Publicerad 2009-08-01 11:44:04 i ,

Alltså, detta sim-VM har varit enormt framgångsrikt för Sverige. Vi har redan en massa medaljer att räkna in. Men det jag nog gläds mest åt, det är nog Therese Alshammar och hennes världsrekord på 50 meter fjäril. Hon slog ju till med ett världsrekord redan i semifinalen. Så nog kommer Tessan att inkassera ett guld idag, det tror jag hon gör. Jag är så pass säker på att hon tar första platsen.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela