klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

den här killen har koll på läget...

Publicerad 2009-02-27 22:47:11 i ,

Folk av idag kan få säga vad de vill, men för mig kommer det alltid att vara mer intressant med riktiga skivor, istället för mp3-låtar och allt vad Spotify heter. För det finns inget mer härligare att avnjuta en riktig skiva på stereon, slå upp texthäftet och följa med i texterna. Det är lite svårt att göra det till mpr-låtar. En skribent som idag har rört detta ämne, det är Andres Lokko på Svenska Dagbladet. Han skriver om detta i en enormt bra krönika....ni kan läsa nedan....

Ur SvD 27 feb 2009

Musik köps bäst utan mellanhand

Publicerad: 27 februari 2009, 11.12. Senast ändrad: 27 februari 2009, 13.15

KRISTALLKULA. Skivindustrin pratar om sina egna dödsryckningar i en tingsrättssal i Stockholm. Världen över frodas akter som inte ser sig som en del av någon industri över huvud taget. Bredda dina perspektiv och smaka på ett utsnitt av framtiden här nedan.

LONDON. Under Pirate Bay-rättegången i onsdags kommenterade skivbolaget Universals vd Per Sundin uppgifterna om att fildelningen ska ha ökat intresset för musik och tvärtom gett skivindustrin en skjuts.

–Det gör mig frustrerad, sade Sundin och drog paralleller till alkohol.

–Bara för att alla ungdomar testar alkohol kan vi inte ge efter för det, tyckte Sundin.

Hm. Jag har knappt följt Pirate Bay-rättegången annat än hur den kommenterats i brittiska medier. Men det som gör mig lika frustrerad som Sundin är hur det konstant talas om ”skivindustrins överlevnad”.

Jag, en 41-årig musikjournalist med ett smått abnormt musikintresse, köpte endast tre fysiskt nyinspelade album på cd under 2008 (No Age, ett samlingsalbum med Skull Disco och The Low Anthem).

Detta trots att jag bor och arbetar ungefär 150 meter från Europas dokumenterat bästa skivaffär (Rough Trade) och kanske 350 meter från den näst bästa (Honest Jon’s).

Samtidigt har jag aldrig i hela mitt liv köpt fler konsertbiljetter än under 2008. Trots att jag, på grund av mitt yrke, stått på gästlistor så länge jag kan minnas så gör jag inte det längre eftersom de nya band och artister jag vill se på scen knappast ser sig som en del av en industri, istället stakar de ut en älskvärt idealistisk framtid för musiken.

I går var jag i Dalston och såg Kaliforniens bedårande Wavves, New Yorks Crystal Stilts och Londontrion Pens.

Där köpte jag Wavves nya singel på vinyl – trots att jag har haft låten i fråga i min dator i fyra-fem månader – för att omslaget är så fint, som ett personligt litet konstverk från Wavves Nathan Williams. Av exakt samma anledning köper jag förmodligen en t-shirt av bandet Let’s Wrestle när de spelar i Brixton i kväll.

Bandmedlemmarna kommer själva att stå bakom ett bord och sälja sina alster. Vi som är där kommer att köpa dem just därför.

Om detta är bieffekterna av att, säg, U2 förlorar 300 miljarder pund på att deras album har läckt så är det nog det bästa som kunde hända för popmusikens fortsatta relevans sedan The Sex Pistols.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela