klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

bra text om varför man ska se Bruce...

Publicerad 2009-06-04 14:35:01 i ,

Denna artikel som jag läste i dagens Svenska Dagblade var så pass bra, att jag bara var tvungen att dela med mig av den. Jag känner igen mig jättemycket i det Daniel skriver om.

Ur SvD 4 juni 2009

Inte konstigt att suget
efter Bruce är så stortJag var nio månader gammal och Springsteen gjorde spelningen som för alltid skulle få mig att vilja se honom live.

Logiskt, eller ens möjligt?

Jodå, helt och hållet.Bussen in till Linköping och den årliga skivmässan, fram med de surt förvärvade pengarna och tillbaka på samma buss med en bootleg som jag vid hemkomst gömde under den bylsiga tröjan för att föräldrarna inte skulle upptäcka att jag spenderat 450 kronor på en trippelplatta.

Det gjorde de förstås ändå, eller snarare hörde, eftersom jag höjde volymen lite mer för varje låt som kom på.

Där fanns nämligen en energi, en puls, en upplevelse som jag fram till dess aldrig riktigt varit i närheten av – där fanns det legendariska Nassau Night när Bruce Springsteen And The E-Street Band firar in nyårsafton 1980/81 med hela 43 (!) låtar.

Där och då - 14 år gammal och lyssnande till ett gig som spelades in när jag var nio månader gammal – exploderade behovet av att se Springsteen live och vilket slutligen fick stillas, i alla fall någorlunda, i två etapper; dels den exklusiva solospelningen på Cirkus 1996 och som än idag är det bästa jag någonsin har sett, dels dubbelkonserterna med återförenade E-Street Band 1999 på Stockholm Stadion.

När jag ifjol såg Bruce Springsteen på Nassau utanför New York City var det jag som tänkte mig en cirkel fylld av minnen slutas; de bländande Ullevigigen 2003; livetrippeln Tougher Than The Rest, Meeting Across The River och Jungleland i New York City 2007; det burkiga och och mindre bra 2002 i Globen; solospelningarna 2005 där min dåvarande flickvän konstaterade att ”Först satt jag och skämdes, men sedan tittade jag mig omkirng och såg att alla satt som Daniel, alla satt med tårar i ögonen”; de gungande sjöslagen med The Seeger Sessions…

För att bara nämna något från de cirka 20 konserterna jag sett.

Men om cirkeln slöts där i Nassau?

Inte värst, den visade sig snarare ha plats för bra mycket mer. Som tre konserter i Stockholm 2009 till exempel. Och det förvånar mig inte att suget efter Springsteen live är lika stort nu som det alltid varit.

Att tro något annat vore naivt för när en av världens bästa berättare ikväll ställer sig på Stockholm Stadion är det jag som inte bara hoppas utan vet att han gör det som han gör bäst; bjuder på en fenomenal underhållning där låtlistorna om inte redan första kvällen, så i alla fall andra och tredje, kommer att omkullkastas och det rejält.

Förhoppningsvis med Jungleland, Incident On 57th Street och Drive All Night som följd, än mer förhoppningsvis– om än önsketänkande – med rariteter som New York City Serenade, Mary Queen Of Arkansas och Back In Your Arms ljudande ut i den stockholmska sommarnatten.

Och för er som jag har läst om i medierna och som överväger att inte besöka konserten – eller konserterna som i mitt fall – bara för att ni riskerar att få regn på er vill jag att berätta om 1999. För när regnet öste ner innan det första giget på Stadion för ganska exakt tio år sedan var det Springsteen som klev upp på scenen och i soundchecket fyrade av klassikern Who’ll Stop The Rain.

Vad som hände bara några sekunder senare, ja det behöver jag väl knappast ens säga..?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela