klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

en bra bok

Publicerad 2010-06-07 21:35:20 i ,

Det är helt sanslöst vad man ibland blir påverkad av böcker man läser. Jag har just nu läst klart en bok som heter "Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak" av Pigge Werkelin och Lena Katarina Swanberg. Denna bok handlar ju som ni kanske har sett tidigare här på bloggen om tsunamin för några år sen. Denna bok är enormt stark, och det är verkligen ingen bok för svagsinta människor.
Jag skulle vilja dela med mig av en text ur boken som fick mig att verkligen tänka efter.

"Ju längre tiden går, desto mindre tänker jag på faser. Snarare tänker jag mig en trappa upp från den absoluta botten. Direkt efter katastrofen verkade trappan oändlig. Oövervinnerlig. Men sedan klarar man något svårt och en annan dag känns det okej att testa något ytterligare. Ett trappsteg i sänder. Det pågår en rörelse åt rätt håll och det räcker. Jag är inte glad hela tiden, men jag är glad ibland. Framför allt är jag glad att jag överlevde, alternativet hade varit sämre. Jag har lärt mig att uppskatta enkla saker som jag nyss tog för givna. En nybäddad säng. Att sova gott. Att någon mer än jag rör sig i huset dagar då jag inte vill va ensam. Samtidigt har jag fått svårare att stå ut med sura eller gnälliga människor. Jag blir otålig på folk som förstör sina liv med droger, som äter sig feta eller super sig sjuka. Jag får lust att uppmana dem att koncentera sig på sådant som är bra eller att förändra sådant som de inte står ut med.
Men det är sällan jag säger någonting högt. Det finns en värld som ser ut precis som den gjorde innan katastrofen slog till och den kan jag inte ändra på.
I grund och botten tror jag att människan är gjord för att överleva mer än man till vardags tror att man orkar. I vår tid, i vårt land, har tryggheten blivit norm, men i ett längre historiskt perspektiv har olyckor, krig, katastrofer, sjukdom och ofattbara förluster även hos oss varit del av människors vardag. Människomaskinen är gjord för att tåla väldigt mycket. Det har naturligtvis i alla tider varit sorgligt när anhöriga dör, särskilt när de dör unga. MEN MAN ÖVERLEVER."

Ur "klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak"

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela