klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

Musikalernas musikal...

Publicerad 2010-03-13 01:18:05 i ,

Det är helt enormt vad jag älskar att surfa runt bland video klippen på www.youtube.com. Det finns så otroligt mycket kul att se där. Och ibland så hittar man riktiga guldklimpar. Ikväll var en sån där stund, då jag verkligen har kommit över några enormt sevärda klipp som jag bara måste skriva om här på min blogg.
De klipp som jag tänker visa är ifrån musikalernas musikal, enligt mig, Björn och Bennys "Kristina Från Duvemåla". Jag hade chansen att se denna musikal live för en herrans massa år sen på Cirkus i Stockholm. Och jag måste nog säga att det var lite av en magisk afton för mig. För jag var rätt så ung då och visste inte så mycket om musik då. Men den stunden inne på cirkus den kvällen, den stunden förändrade lite mitt liv. Jag har svårt att beskriva det är som jag älskar så med denna musikal. Men det som först och främst gör den så bra, det är dess handling. Den handlar ju om den stora utvandringen på 1850-talet. Under dessa år i Sverige så var det ju torka och stor svält i Sverige. Så då blev ju många tvugna att ge sig av till Amerika. Det var enormt många svenskar som gjorde detta. Så det är många svenskar idag som har ättlingar i USA. I musikalen så spelar Helen Sjöholm en av huvudrollerna, och det var hennes stora genombrott för den breda publiken. Och jag måste säga, att hon ÄGDE scenen den kvällen som jag såg musikalen. Jag satt faktiskt och grät när hon sjöng låten "Du måste finnas". Det är just den låten som jag alltid kommer att gilla mest ifrån denna musikal. Den har en så enormt stark text som verkligen griper tag i en. Peter Jöback gör också en stark roll som "Robert" i musikalen. Han kom ju också att slå svensktoppsrekord med sin megahit "Guldet blev till sand". Anders Ekborg gör ju också en stark roll som "Carl-Oscar. Men den som ägde scenen var helt klart Helen. Det var hennes musikal rätt så mycket faktiskt. Jag tror ingen hade kunnat spela hennes roll bättre.

Varje gång jag ser det där klippet så får jag "gåshud" av Helens framträdande här. För hon sjunger verkligen med en sådan inlevelse att man häpnar. Men det är som jag sade tidigare, det som gör denna låt så stark också, det är texten. För man får en tår i ögonen när man hör Kristinas förvivlan inför hennes första tankar om det verkligen finns en gud. För det är ju när denna låt kommer i musikalen, som Kristina för första gången i sitt vuxna liv tvivlar på gud. Hela tiden så har hon ju benhårt trott på gud.

 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela