klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

så ska det vara enligt mig...

Publicerad 2011-11-23 10:20:15 i ,

Detta med att "ta seden dit man kommer" tycker jag är en bra regel att leva efter om man är i ett annat land. Och det tycker jag ska gälla för folk som kommer och bosätter sig i vårt land också.

Kommentarer

Postat av: Katarina

Publicerad 2011-11-23 10:57:44

...och du ska veta att 99% av alla som kommer försöker ta seden dit de kommer. Men det är inte helt lätt innan man har lärt sig vilka seder som gäller.För att lära sig vilka seder som gäller behöver man umgås med svenskar och vi svenskar är inte speciellt lätta att lära känna. Jag har jobbat uteslutande med invandrare i fyra år nu och jag har inte träffat någon (ärligt talat inte en enda) som inte vill passa in eller anpassa sig, men du kan inte föreställa dig hur mycket som är olika mellan olika kulturers oskrivna regler om uppförande och så vidare. Dessutom upplever de flesta, precis som jag skrev innan, att vi svenskar inte vill lära känna invandrade personer. De flesta hälsar inte ens på grannen. Då är det svårt att få reda på hur man ska bete sig för att vara okej. Det enda man får är sura blickar eller fula ord bakom ryggen, när man gjort fel, men man får inte veta varför det var fel och inte vad som skulle vara rätt att göra istället. Till slut tappar man intresset för att försöka, upplever svenskar som bitches och behandlar svenskarna som svenskarna behandlar dem. Helt naturligt. Tyvärr.

Postat av: Anders

Publicerad 2013-04-06 16:45:47

Håller INTE med föregående talare! Tycker faktist att dert är rent skjitsnack. Jag har träffat många invandrare både genom jobb & privat. Många av dem har sagt till mig att de inte går på tex SFI och dylikt för att de tex bor i "china town" och då komer man undan med ett minimun av svenska. Jag säger inte att ALLA är så men det är definitift en betydande del som nog inte anstränger sig speciellt mycket. (Nu tog jag bara upp 1 exempel av många).

Det är så typiskt att folk gör som Katarina som skrev förra inlägget - skyller allt på svenskarna, som att det skulle vara deras fel att invandraren inte blirför svenskad. Vilket skitsnack. Invandrarna kan ju börja med att utnyttje SFI lite mer om denu är så måna om att lära sig samhällets normer etc. Och de finns mkt mer de kan göra, så sluta att alltid klanka ner på svenskarna som att de vore ansvariga!!!!

MVH Anders

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela