klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

jazzizz in da night....

Publicerad 2012-02-22 01:53:15 i ,

Vad skönt jag har det just nu. Jag sitter i min soffa, och lyssnar på lite skön jazz så här mitt i natten. På bordet står ett glas vin, närmare bestämt "Conde di Luna". Ett ganska fruktigt och rätt så fylligt vin. Jag skulle helt klart kunna rekommendera detta vin till kanske en gryta med ganska mycket rotsaker i. Jag testade själv detta vin till just en sån gryta ikväll. Och jag kan inte annat än att hålla med mina egna smaklökar. Det var verkligen "a touch of heaven" i min mun när jag åt av denna fantastiska gryta som jag gjorde tidigare.
Men nu medans jag lyssnar på skön jazz, och avnjuter mitt vin, så tänkte jag tipsa om lite sköna jazz plattor som jag själv gillar.

Jag börjar med att gå ut hårt, och tipsar om nog den mest säljande jazz plattan genom tiderna, jag talar om "Kind of blue" med Miles Davis. Denna skiva är det svårt att INTE gilla. Detta är en enormt bra skiva att börja med, om man vill komma in i jazzens fantastiska och rökiga värld. För den är bra lätt lyssnad. Och i och med att den är så lätt att lyssna till, så passar den jättebra till att ha på i bakgrunden om man vill göra annat, kanske läsa en bok, eller varför inte ha som utfyllnad om man har en middag med gäster. För denna platta passar perfekt till sånt. Den stör liksom inte.

Det som också gör denna så sjukt bra, det är hur den spelades in av Miles Davis och sina medmusikanter. För det första så repade man inte in styckena innan, utan hela skivan är ganska mycket av en live tagning. Man tryckte på play, och så körde man bara. De improviserade fram låtarna i nuet. Och det är just det också som är så enormt intressant. För hur kunde Miles lyckas så bra med denna inspelning, när de gjorde så, och utan att de har övat. Det är ju bara att bocka och ta av hatten, för hans geni.

 

Chet Baker är en stor favorit hos mig, sedan jag köpte en samlings skiva med hans bästa låtar av det mer lugnare slaget. När jag hörde hans version av klassikern "My funny valentine", så var jag fast. Denna skiva med Chet, är väl inte direkt någon av hans bästa kanske, men den är helt klart värd att leta upp. För detta är också bra skön att lyssna till som bakgrundsmusik. Själv har jag lyssnat på denna många gånger då jag har läst en bok, eller bara vill ta de lugnt här hemma.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela