klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

life - keith richards

Publicerad 2012-03-11 20:45:10 i ,

Är ikväll helt försjunken i boken "Life" som handlar om Rolling Stones gitarristen Keith Richards. Det är en bok som handlar om hans liv, både på och utanför de stora scenerna. Och det är helt sanslöst bra läsning, och jag har inte kunnta ta ifrån mig denna bok på flera dagar nu. Jag har till och med läst den, när jag låg i badet tidigare idag. Men den är så bra skriven, det är verkligen en så där bok, där sidorna bara flyger iväg. Det har säkert skrivits massor med böcker om Keith, men det som gör denna bok så speciell, det är att det känns som att det är Keith´s egna ord som man får läsa om i boken. Man kan ju självklart diskutera i timtals om hur mycket av boken som är sann, men jag tror att ganska mycket av det man får läsa om i boken är sann.
En sak som är intressant med boken, det är att man får en bra inblick hur det är att ha varit gitarrist, i ett av de största banden någonsin. Och för första gången på mycket länge, så tar Keith upp detta med, att de blev jämförda med The Beatles i början av deras karriär. Jag har alltid tyckt att denna jämförelse är bra dum, för det är som Keith skriver om i boken. Det är två helt olika band. För The Beatles var ju ett pop band, där de spelade ganska enkla låtar till en början. Och om man ska tala om Rolling Stones, så ville ju de vara ett av englands bästa "rythm and blues" band. Mick och Keith ville ju spela hård och svettig R&B, medans the beatles spelade töntig pop. Senare så blev ju Paul och John bättre på att göra bättre låtar på sina sista skivor som The Beatles.
En annan sak som är intressant med Keiths bok, det är hans relation till sin vapendragare Mick Jagger. För det har man ju alltid undrat, hur den relationen har varit. Och i boken så beskriver Keith, Mick som en ganska stor skitstövel, och där han på senare delen av 1980 talet och större delen av 1990-talet, var en ganska stor diva. Och det är ju den bilden jag har tänkt att han har varit. Keith har ju alltid tänkt på "bandet" i första hand. Men Mich har tänkt på pengarna, verkar det som, och det kan ju inte direkt ha varit bra för den kreativa delen av låtskrivandet. Men sen så gick det ju som det gick i slutet av 80-talet. Och de spelade in deras allra sämsta skiva "Dirty work" i rena krigsstämningen i bandet. Det kunde faktiskt ha blivit deras sista skiva som grupp. Men tack och lov så kom ju Mick ner på jorden, och de gjorde en sanslös comeback på senare delen av 1990 och sen på 2000 talet.

Helt klart så är "Life" en av de bättre rock biografier jag har läst. Och jag rekommenderar den STARKT....
Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela