klabbesworldtwo

en liten blogg som handlar om mitt liv och mina tankar om diverse saker....

Är hos mamma

Publicerad 2019-07-24 22:44:17 i

Det...
 
Nej jag är för trött och lite för berusad för att skriva någogmmmm... Nnhhcbhv

Lördag 20 juli...

Publicerad 2019-07-20 19:16:47 i

Vilket vackert och skönt väder vi har haft här i Falun idag, och det var som bäddat för en skön promenad och så blev det. Det blev hela 5 km runt sjön och det var bra skönt. 
Dock så blev jag bra irriterad på en sak och det gällde den sophög som jag såg när jag gick förbi badplatsen. Och det är så trist när folk inte kan städa upp efter sig. Men jag ska också nämna att det kunde finnas mer papperskorgar i stan, för ibland kan det gå bra lång tid innan jag hittar en papperskorg för mitt skräp. Men då slänger jag det på marken, för jag tänker fan inte gå runt en längre sträcka med skräp i handen. Då lämnar jag det hellre till någon stackars ams anställd för att plocka upp det.
Vad jag kan bli less på dagens ungdomar ibland, för nog är dessa individer bra curlade idag. Och inte kan se orka gå upp på morgonen, nej de vill ha ständig sovmorgon. Och detta kunde man till och med läsa om i Aftonbladet i veckan. Det var en riktig jubelidiot som hade skrivit en debatt artikel om att det kanske skulle vara en bra idé att man kanske förlade den första lektionen på morgonen i skolan en timme senare, och med detta så tyckte skribenten att då skulle eleverna idag orka mer om de kunde få sova ut om morgonen.
Nej detta är nog bland det sjukaste jag läst. För hur blir det sen när eleverna ska börja jobba sen. Då måste man kliva upp 0600 och börja jobba. 
Nej börja en timme tidigare istället i skolan, och sen kanske ungdomar idag ska ge fan i sina paddor och mobiler innan de ska sova. Gör de detta så tror jag att de kommer att somna bättre. 

Avslutar med god mat och bra musik...

Publicerad 2019-07-19 20:28:33 i

Denna vecka har väl inte direkt varit en bra vecka som jag kommer att komma ihåg med glädje.
 
Det började med att jag återigen blev tvungen att besöka Soc för att jag ska kunna klara min vardag, och det var ju inte direkt detta jag hade sett framför mig efter att jag hade tagit examen. För mina lärare sa ju åtskilliga gånger att det kommer att finnas såååååå mycket jobb så att nästan inga elever från klassen kommer att gå arbetslös. Men vad lärarna inte visste om, det var ju att man var tvungen att ha körkort för att kunna få jobb inom psykiatrin i Dalarna framförallt. Och detta har jag verkligen fått känna på. För jag har ju inte körkort och därför har jag inte fått ett endaste jobb och det gör mig så trött. För jag vill VERKLIGEN INTE behöva använda soc igen för att överleva, jag vill klara mig själv. 
Och det är nästan så att jag nog tycker att lärarna kunde ha skrivit in i kraven för att komma in på denna Yh utbildning så SKA man ha körkort. Och har man inte det så kommer man inte in på utbildningen. Jag tycker det skulle vara mer rättvist mot alla parter.
 
Jaha, nu är jag klar och jag ska försöka att ta mitt körkort så fort jag bara kan. 
 
Har gjort en gryta ikväll som jag tror kommer bli god. 
 
Jag fick en fransyska, en bit kött av min mamma förut som jag styckade upp i grytbitar istället för att göra köttbiten hel i ungnen. Och jag måste säga att det är ju mer ekonomi att göra så här. För det är ju inte direkt billigt att köpa en låda med färdig skurna bitar i butik. Drt är ju skit dyrt. Det är ju därför mycket billigare att göra sina egna lådor med grytbitar. 

Känner ingen glädje....

Publicerad 2019-07-19 19:58:24 i

Alla säger grattis till mig och att jag har varit så duktig som har klarat av examen ifrån Yh utbildning i Säter, men jag har bra svårt att känna någon större glädje över detta. Och jag vet inte riktigt varför det är så här. Ganska mycket kan det ju att ha att göra med att själva examens dagarna i Leksand blev helt åt helvete fel, men det hade jag på känn att de skulle bli. För det är ju inte så lyckat att ha opponering på våra examensarbeten samtidigt som vi ska fira att vi är klara med utbildningen. För det var ju som jag sa, att skiter det sig rejält på opponering så är det ju inte så kul att sitta på en galamiddag på kvällen och se glad ut, när man vet att man har jobb kvar att göra.
Sen är jag bra besviken på hur denna utbildning blev, det var inte många siffror rätt och kvaliteten på utbildningen var under all kritik. Och för att inte tala om dess lärare, för jag har nog sällan stött på lärare som har varit så sjukt dåliga. De visste nog inte riktigt vad de gjorde. 
 
Men nu är allt slut, så nu går vi vidare. 

Djokovich is The vinner...

Publicerad 2019-07-14 20:14:47 i

Det blev en fantastisk final och så spännande som många trodde. Dock så hejade jag på Federer men det blev Djokovich som gick segrande ur striden. Och nog måste jag säga att han var en värdig segrare.
 
 
 

Federer är tillbaka...

Publicerad 2019-07-14 17:57:19 i

Efter att ha haft en lite längre och sämre period i matchen så är Federer tillbaka i matchen. Och nu ser det lovande ut. 
 
 

En svängig final...

Publicerad 2019-07-14 17:31:45 i

Det har varit en otroligt svängig men väldigt bra final så här långt. Och det känns som att Djokovich har kommit tillbaka lite mer i matchen nu. 

Wimbledon finalen...

Publicerad 2019-07-14 16:49:08 i

Det är en fantastisk final så här långt i Wimbledon tennisen. Och till min stora glädje så spelar Roger Federer helt lysande tennis, och han ser sugen ut på att vinna ännu en Wimbledon titel. 

Saknar kärlek....

Publicerad 2019-07-13 23:04:59 i

Jag känner i mig att det är något som saknas, och det är kärlek i mitt liv och jag vet inte hur jag ska kunna hitta kärleken i mitt liv. 
Jag är en social människa och jag är inte satt till denna värld för att jag ska vara själv, det känner jag i mitt hjärta. Men hur ska jag kunna hitta kärleken i detta rätt sjuka samhälle? Det undrar jag, för jag tycker inte att det Sverige som vi lever i idag, inte har plats för kärlek...
 
Men jag kan inte komma ifrån att jag inte kan glömma en VISS PERSON som jag var ihop med för många år sen. Hon gjorde mig verkligen glad. 
 
 

En Bruce dvd...

Publicerad 2019-07-13 00:32:34 i

Brukar ofta avsluta en bra kväll med en skön konsert dvd från mitt bibliotek. Och ofta brukar jag ta fram Bruce Springsteen och hans live dvd från 2009 "London calling live in Hyde Park".
Det beror på att denna dvd utstrålar så mycket glädje och jag blir alltid så glad av när jag ser den.
 
 

The champ is back....

Publicerad 2019-07-12 20:46:52 i

Det är helt otroligt, Roger Federer är tillbaka i ännu en stor final i Wimbledon efter en historisk match mot Rafael Nadal. Nu blir det en kul final på söndag. 
 
 

Nadal kvitterar...

Publicerad 2019-07-12 20:21:43 i

Mitt i all Federer eufori så kvitterar Nadal till 3-4 så denna match är långt ifrån slut. 

2-1 i set till Federer...

Publicerad 2019-07-12 19:55:00 i

Det ser lovande ut detta, för Federer har vänt matchen till2-1 i set och detta ser ju riktigt lovande ut. Och det verkar nästan som att fanskapet vilade sig i andra set och väntade till det tredje setet som han kom att vinna med 6-3. Och det finns ju bara en viss typ av mästare som kan göra detta.
 
 

Blev ett bad istället...

Publicerad 2019-07-12 19:36:30 i

Jag orkade inte se mer efter det första setet mellan Federer och Nadal. Men det verkar som att det måste ha hänt något med Federer i det andra setet, för det blev utklassning med 6-1 till Nadals fördel. Dock så verkar Federer ha vaknat till i tredje set. För när jag kollade sist så ledde han med 4-1.

Första set Federer...

Publicerad 2019-07-12 18:34:19 i

Det är mycket starkt av Federer att ta hem första set. Detta kan vara lite jobbigt tror jag för Nadal mentalt. 

Vilken psykisk styrka han har...

Publicerad 2019-07-12 18:14:58 i

Det är rätt sjukt starkt att Roger Federer lyckas med två raka serve ess när han har en break boll mot sig. Men det säger väl allt om Roger Federer och hans mentala styrka. 

Det är jämnt...

Publicerad 2019-07-12 17:59:00 i

Det är 3-2 i det första setet till Federer och till min stora glädje. Men jag tror inte att det kommer bli en lätt match mot Nadal. 

Dröm matchen i tennis...

Publicerad 2019-07-12 17:44:25 i

Det är dags för matchen som alla pratar om i Wimbledon, och det är mötet mellan Rafael Nadal och Roger Federer. Det ska bli bra intressant att se denna semi. Och jag tror att jag håller på Federer. 
 
 

Andra andningen - Sofie Sarenbrant

Publicerad 2019-07-11 18:07:56 i

 
Jag har nyss läst klart denna bok av författaren Sofie Sarenbrrant, och jag måste säga att detta var en av de bättre deckare jag faktiskt har läst på mycket länge. Jag brukar ju inte läsa deckare, men ibland så får jag lust att göra det och jag är bra glad att jag läste denna. 
 

Ingen lärare vill väl jobba där...

Publicerad 2019-07-11 11:45:09 i

 
Det är väl inte så konstigt att många av skolorna som finns i utanförskap områden inte har kunnat rekrytera lärare. För det är väl ingen lärare idag som vill jobba där. Inte skulle jag vilja det. 

Klyftor ökar i samhället...

Publicerad 2019-07-11 11:42:18 i

Det är klart att klyftor ökar i det svenska samhället med tanke på de politiker vi har idag. Stefan och hans vänner har ju skapat ett samhälle som gör att fler är utan jobb och våldet bara ökar också. 
 
 

Barngäng skrämmer folk i Grums...

Publicerad 2019-07-09 11:29:10 i

 
Jag blir bara så arg när jag läser denna artikel. Dels blir jag arg när jag märker hur vissa barn till invandrare familjer inte vet hur de ska bete sig i Sverige. För det ÄR invandrare barn som ingår i detta gäng, det har jag läst mig till via andra medier. Och sen tycker jag dels att det är jävligt illa med hur det märkas i våra mer traditionella medier. För nog kunde DN ha skrivit ut att barnen i detta gäng hör hemma i nyanlända och dess familjer. 
Sen börjar jag bli trött, evinnerligt trött på detta daltande med dessa nyanlända. Passar det inte att bete sig som folk i Sverige så ska du utvisas!!!!!!!!!! 

Så värda sitt brons...

Publicerad 2019-07-07 18:30:39 i

 
Det har varit väldigt kul att ha följt de svenska tjejerna i landslaget under detta VM. Och vilket slut det blev, för det kunde inte ha slutat bättre med ett brons. Och jag måste nog ranka denna medalj som något av en bragd. Och det baserar jag på att damfotbollen i stort i världen har utvecklats enormt de senaste tio åren, och många av de lag som Sverige har mött består av heltids proffs medans Sverige tyvärr inte kan erbjuda sina spelare heltids kontrakt. Men trots detta så lyckas vi att ta en medalj och det tycker jag är stort.

En skön söndag...

Publicerad 2019-07-07 18:02:02 i

Det har varit en rätt skön söndag då jag bara har tagit det lugnt.
 
Blev att kolla in lite tennis från Wimbledon och jag såg matchen som tog Roger Federer till den fjärde omgången. Och detta medför att Federer är den enda spelare som har vunnit flest grand slam matcher genom alla tider. Och det är ju rätt bra pinkat från en enkel grabb från Schweiz. Och för mig är Federer min stora favorit när det kommer till tennis och jag hoppas att få se han ännu en gång i en Wimbledon final.
 
Läste nyss en rätt otrolig sak i kvällens blaska. Och det handlade om en kvinna som ogillade att försäkringskassan hade sagt nej till hennes SMINK timmar. Ja ni hörde rätt, denna idiot till kvinna ville ha timmar betalade av försäkringskassan till att bli sminkad. Jag trodde först inte att det var sant när jag läste artikeln, men det var sant. Hur fan i helvete kan hon begära sånt när det finns folk som har mycket värre problem i sina liv.... Nej ur led är tiden. Och vi har kommit att bli ett mycket bortskämt folk. 

Roger Federer...

Publicerad 2019-07-07 16:06:25 i

Vad ska man säga om tennisspelare Roger Federer som inte redan är sagt? Det enda jag kan komma på är världsklass.
Såg nyss en match där han gick vidare till nästa vecka genom att vinna en fantastisk match mot en ny hot shot från Frankrike. 
 
 

Ogillar snobbiga personer...

Publicerad 2019-07-07 15:18:52 i

Jag har bara så svårt att umgås med folk som ska vara lite snobbiga och lite "bättre" än oss andra i detta land. Jag är en enkel person och vill bli behandlad som vilken som helst. Och jag har inga problem med att umgås med ven som helst, men tydligen så är detta inte självklart för vem som helst. 

Men jag klagar inte...

Publicerad 2019-07-05 20:21:14 i

Men jag ska egentligen inte klaga, för har det rätt bra själv. Och jag vill inte tvinga mig till umgänge med folk. Och vill inte folk umgås, då skiter jag i dem. 

Är inget fan av sommaren...

Publicerad 2019-07-05 20:06:35 i

Jag har med åren kommit att ogilla sommaren en hel del, och det beror mycket på att det är fan i mig stört omöjligt att bestämma något med folk om sommaren. Många är så sjukt upptagna med att härja runt med sina familjer på diverse aktiviteter så det går ju inte att ses något på sommaren. 
Nej jag gillar nog mer hösten, för jag tycker att samhället är lite lugnare då och folk blir lite lugnare också. 

Tennis och ledigt idag...

Publicerad 2019-07-05 19:50:11 i

Vaknade upp till en ganska kall morgon idag, så jag tänkte att idag blir det mest att vara inne. 
Men det blev bättre väder så efter lite städning och diskade så begav jag mig ut på en längre promenad och det var hur skönt som helst. 
 
När jag kom hem sen så slog jag mig ner i tv soffan för att kolla in lite Wimbledon tennis. Och jag en fantastisk match mellan Novak Djokovich och en ny kille som är lite av nya tidens hot shot i Wimbledon tennisen, jag talar om Hubert Hurkacz. Och jag måste säga att Hubert spelade hyr bra som helst, men när det väl gällde så visade mästaren Novak vilken champ han är och avgjorde till slut match till hans fördel.
 
 

Har läst boken Silvervägen...

Publicerad 2019-07-04 22:51:15 i

Vilken fantastisk debut som författare Stina Jackson gör med denna thriller från Norrlands inland. Stina Jackson som är född 1983 debuterar med denna psykologiska spänningsroman. Räkna med att det är en författare av välskrivna och berörande romaner vi kommer att läsa mer av i framtiden.

Hennes språk är, trots att det är en deckarhistoria, poetiskt och handlingen känns både trovärdig och berörande om människor i djup sorg. Lelle som sörjer sin försvunna tonårsdotter och tonårstjejen Meja som sörjer en trygg uppväxt.

Handlingen utspelar sig i det norrländska inlandet i trakterna kring Skellefteå, Arvidsjaur och Arjeplog och framför allt i den lilla orten Glimmersträsk. Vi får följa Lelle som tillbringar de ljusa sommarnätterna med att att köra utmed väg 95 som går från Skellefteå till norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. Lelle letar och letar, han söker sin dotter som försvann när hon sjutton år gammal väntade på bussen en morgon.

Dottern försvann och Lelle förlorade både sin älskade dotter och sitt förhållande. Hans fru klarade inte av sorgen och orkade inte med att Lelle dränkte sorgen i alkohol och att han kör omkring på nätterna. Det är inte alls ovanligt att äktenskap spricker när tragedier inträffar som att ett barn försvinner. Varje människas sorg är dessutom unik så det är inte alls ovanligt att en mamma och en pappa möter sin sorg och saknad på helt olika sätt. Lelle skjutsade dottern till busshållplatsen och lämnade henne där hon sedan försvann. Lelle kan aldrig förlåta sig själv detta och hans fru kan inte heller förlåta honom. Tragiskt, sorgligt och det är precis så livet kan vara. Vi vet oftast inte i förväg när katastrofen kommer. Vi vet aldrig i förväg när det är sista gången vi ser någon.

Vi får samtidigt följa sjuttonåriga Meja som anländer till Glimmersträsk med sin mamma, Silje. Mejas mamma är som ett barn, hon ger inte Meja någon trygghet utan förväntar sig att bli omhändertagen av Meja. Uppväxten för Meja har varit otrygg. Hon och mamman har flyttat otaliga gånger, senast kommer de från Stockholm.

Meja är van att vara utanför. Hon har vuxit upp med otroligt fattiga förhållanden och inte haft ordentliga kläder och inte alltid mat heller. Nu har hennes mamma via Internet hittat en man som de ska bo hos. Denna man är en udda figur som levt ensam hela sitt liv. Meja tycker att det är läskigt med både skogen och den vilda naturen men en natt möter hon Carl-Johan och hans bröder, tre unga män som bor med sina föräldrar på en mycket annorlunda gård. Carl-Johans föräldrar tror inte på samhället. De är övertygade om att en katastrof är på väg över hela världen och de har bunkrat upp på sin gård så de kan överleva i många år med självhushåll. Meja blir väl mottagen av Carl-Johans föräldrar och får för första gången i sitt liv känna någon form av tillhörighet och får äta bra mat regelbundet.

Nu ska jag inte berätta hela handlingen. Det är ju en spänningsroman så det händer spännande och oväntade saker. Det är så väl sammantvinnat och skickligt berättat och trovärdigt. Det är en berörande berättelse om sorg och saknad, om förtvivlan och om vad som kan hända när samhället sviker.

Om du letar deckare att läsa i sommar borde den här vara perfekt.

 

 

Hur ska de få jobb....

Publicerad 2019-07-04 19:35:55 i

Det som jag slogs av när jag såg alla dessa invandrare, det var hur skall alla dessa invandrare kunna få jobb? För det var ingen av dessa invandrare som kunde svenska eller kunna använda en dator på rätt sätt. Så jag menar dessa invandrare de kommer aldrig att få ett jobb och det kommer att vara beroende av bidrag så länge de lever eller bor i Sverige. Jag kan nog hålla med många politiker av idag att du borde skärpa språkkrav en eller hårdare gränskontroller så att vi vet vilka invandrare det som kommer in i Sverige.

Det var bara svart så långt ögat når...

Publicerad 2019-07-04 19:33:06 i

Jag bara måste prata om en sak. Och detta inlägg berör ett möte Arbetsförmedlingen som jag hade i veckan. Och jag fick en bild av hur Sverige fungerar av idag. För det var bara invandrare det så långt ögat kan nå på Arbetsförmedlingen den dag jag var där. Och det enda som dessa invandrare hade en tanke om var att skaffa sig så mycket bidrag som bara kunde få. Och vad kostar inte detta Sverige, det enda jag kan komma på är miljontals kronor. Det var faktiskt jobbigt att se. Så nog tycker jag att många av dessa invandrare det borde utvisas.

Förlust...

Publicerad 2019-07-04 01:23:12 i

Det var väl inte så oväntat att Sverige till slut skulle förlora mot de regerande Europa mästarna Holland, för de är ju ett svårt lag att slå. Men jag ska ärligt säga att nog tycker jag att Sverige förlorade med hedern i behåll. För de svenska tjejerna gjorde en väldigt bra match. Det var bara det att Holland var lite bättre. 

Semifinal mot Nederländerna...

Publicerad 2019-07-03 23:19:06 i

Det är en fantastisk kväll när det kommer till fotbollen i damernas VM i fotboll. 
Och just nu så kan det inte bli mer spännande för det är andra övertid kvarten och den är igång. Och det jobbiga är att Nederländerna leder med 0-1. Så det finns inget annat att göra för Sverige nu än att satsa hundra procent framåt. 

Ja jag är en ensamvarg.,.

Publicerad 2019-07-02 18:35:38 i

Det känns som att jag måste tala ut lite grann här på bloggen. För den senaste tiden har jag gråtit ut så svårt att vara ensam. Egentligen så är det ju rätt skönt att vara ensam för då kan jag bestämma över min egen tid och jag kan bestämma själv jag vill leva mitt liv. Och det är faktiskt inte så dumt när man tänker efter. Så om det är så att jag ska leva ensam då tänker jag göra det bästa av situationen.

Kommer nog aldrig att lyckas...

Publicerad 2019-07-02 00:26:30 i

Det känns så hopplöst just nu med allt. Vet inte vad jag ska göra för att komma på banan igen. Det känns bara som att jag aldrig kommer att kunna få ett jobb och lyckas här i livet.... 

Varför är det ingen som vill umgås???

Publicerad 2019-07-01 21:21:20 i

Jag har börjat att skönja ett mönster i mitt liv, och det är att jag bara kan ha en eller max två riktiga vänner i mitt liv, och detta är max. Och detta är något som jag känner är bra tråkigt, för jag är ju en social själ som gillar att umgås med folk. Men det verkar som att jag bara kan ha en vän åt gången i mitt liv, eller nästan ingen alls. Och det verkar som att jag bara kan ha en vän, som under ett tag i mitt liv är min vän, sen försvinner han eller hon och jag måste börja om från början med att skaffa nya vänner. 
Det som är jobbigt också, det är att jag känner mig mer och mer ganska så ensam ju äldre jag blir. Och jag vet inte om jag orkar att skaffa nya vänner, om det måste till att jag ska flytta, för jag är bra rädd för att jag kommer att tappa de vänner som jag har skaffat mig här i Falun och med omnejd. För jag har märkt att om man flyttar, och det blir svårare och svårare att kunna ses lätt, då tenderar vänner att försvinna. Dock ska jag väl vara ärlig med och säga att jag kanske inte är den bästa på att höra av mig via facebook. För jag har aldrig gillat facebook och att man ska prata genom detta för mig rätt så opersonliga medium. Jag ska ärligt säga att jag nog mer är en person som gillar att ringa till folk och att prata live och höra en röst. Jag tycker att det är det bästa sättet att kommunicera, men idag så ska man ju prata via facebook om man ska skriva hela tiden, men JAG FAN I MIG HATAR detta sätt att kommunicera. Hur svårt kan det vara att ringas och prata dirkekt istället för att skriva som en annan jävla fjortis. Nej jag känner mig lite gammal ibland när jag säger till folk att jag hellre vill ringas. 
 
Sen undrar jag om det är något fel på mig som person? Men jag tror inte det, och jag vet att det inte är det. Men varför är det ingen som vill umgås och hitta på något kul med mig? Jag försöker ju ta initiativ till att göra kul saker, men det verkar som att folk bara vill sitta hemma och titta på tv istället för att göra kul saker. Dock så tror jag att jag vet vad det beror på. Och det är detta med att jag är ensamstående och jag är singel och är snart 40 år, och jag tror att det inte är något par som vill umgås med någon singel man i denna ålder, för jag har försökt att ta kontakt med folk i min egen ålder och lagt fram förslag om att hitta på saker. Men de flesta i min ålder har ju barn och de har egna familjer, och de vill nog helst umgås med andra familjer som har barn. Jag kan kanske lite förstå detta, för jag skulle nog kanske ha tänkt lika om jag själv hade barn. Men det är trist att folk i dagens sverige ska va så jäkla bekväma med vilka dem umgås med. Jag kan ibland tycka att folk borde bli lite mer öppna inför att träffa folk. 
 
Men jag tänkar INTE ändra på mig, och jag kommer att vara den jag är, sen får andra säga vad de vill. Jag är den jag är, take it or leave it. 

Det är ju såååååå "tryggt" i Sverige...

Publicerad 2019-07-01 00:11:59 i

Det har skett ännu en skjutning i Sverige och denna gång så skedde det i Stockholm och det är tydligen en person som har avlidit och detta är ju helt sjukt som vanligt. Och det trista är ju att detta är vardagen i Sverige av idag. Blir någon skjuten så blir det inte ens en huvudrubrik i tidningen utan det blir högst en liten notis.
Och det som gör mig ännu argare och irriterad, det är att efter jag har läst artikeln om skjutningen så kan man läsa om ännu ett av miljöpartiet och deras idiotiska uttalanden. Och denna gång rör det bensinen i detta land och att denna politiker från mp vill att bensin ska vara förbjudet år 2030. Och det sjuka är ju att hur en politiker av idag kan ha detta som fokus när det förekommer skjutningar och bomb attentat lite varstans i detta land nästan dagligen. 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela